Újabb fordulattal nem Varsóba, hanem Bécsbe tart Cimanovszkaja

olimpia 2021
2021 augusztus 04., 04:37

Japán idő szerint reggel érkezett a tokiói Narita reptérre (nem a Hanedára, ahova a fehérorosz csapata akarata ellenére elvitte vasárnap). Mindenki arra számított, hogy a Varsóba tartó LOT géppel utazik majd. Az AFP például képeket is kiadott arról, ahogy felszáll a repülő. Ám a helyszínről tudosító hírügynökségek egészen a kapuig kísérték a sportolót, így kiderült, hogy nem a LOT, hanem az Austrian Airlines Bécsbe tartó járatára szállt fel.

Cimanovszkaja egy "I run clean" feliratú napszemüvegben érkezett a Naritára.
photo_camera Cimanovszkaja egy "I run clean" feliratú napszemüvegben érkezett a Naritára. Fotó: KAORU TACHIBANA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A CNN és a Guardian is arról ír, hogy egyelőre nem világos, hogy Bécsből tovább utazik-e Varsóba a futó, vagy esetleg változtatott a tervén és Ausztriában marad, vagy talán csatlakozik az Ukrajnába menekült férjéhez. Érdekesség, hogy az OS52-es számot viselő Austrian Airlines járat hagyományosan Fehéroroszország légterén keresztül jár Bécs felé, ám Roman Protaszevics gépének földre parancsolása óta kikerüli az országot.

photo_camera Az Austrian OS52-es járatának útvonala.

Kriszcina Cimanovszkaja kedden az AP-nek azt nyilatkozta, hogy a héten Tokióból Varsóba utazik, miután Lengyelország biztosította számára a humanitárius vízumot. Hogy a végcél a lengyel főváros lesz, erre utalt egy, a sportolóval az elmúlt napokban kapcsolatot tartó, Tokióban élő fehérorosz, aki a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, pusztán biztonsági okokból változtattak a járaton.

A fokozott elővigyázatosságra azért is szükség lehet, mert kedden felakasztva találtak rá Kijevben egy fehérorosz aktivistára, aki segített Ukrajnába szökni azoknak, akiket Lukasenka rezsimje üldöz. Cimanovszkaja férje is Ukrajnába menekült.