Újabb fordulattal nem Varsóba, hanem Bécsbe tart Cimanovszkaja

olimpia 2021
2021 augusztus 04., 06:37

Japán idő szerint reggel érkezett a tokiói Narita reptérre (nem a Hanedára, ahova a fehérorosz csapata akarata ellenére elvitte vasárnap). Mindenki arra számított, hogy a Varsóba tartó LOT géppel utazik majd. Az AFP például képeket is kiadott arról, ahogy felszáll a repülő. Ám a helyszínről tudosító hírügynökségek egészen a kapuig kísérték a sportolót, így kiderült, hogy nem a LOT, hanem az Austrian Airlines Bécsbe tartó járatára szállt fel.

Cimanovszkaja egy "I run clean" feliratú napszemüvegben érkezett a Naritára.
photo_camera Cimanovszkaja egy "I run clean" feliratú napszemüvegben érkezett a Naritára. Fotó: KAORU TACHIBANA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A CNN és a Guardian is arról ír, hogy egyelőre nem világos, hogy Bécsből tovább utazik-e Varsóba a futó, vagy esetleg változtatott a tervén és Ausztriában marad, vagy talán csatlakozik az Ukrajnába menekült férjéhez. Érdekesség, hogy az OS52-es számot viselő Austrian Airlines járat hagyományosan Fehéroroszország légterén keresztül jár Bécs felé, ám Roman Protaszevics gépének földre parancsolása óta kikerüli az országot.

photo_camera Az Austrian OS52-es járatának útvonala.

Kriszcina Cimanovszkaja kedden az AP-nek azt nyilatkozta, hogy a héten Tokióból Varsóba utazik, miután Lengyelország biztosította számára a humanitárius vízumot. Hogy a végcél a lengyel főváros lesz, erre utalt egy, a sportolóval az elmúlt napokban kapcsolatot tartó, Tokióban élő fehérorosz, aki a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, pusztán biztonsági okokból változtattak a járaton.

A fokozott elővigyázatosságra azért is szükség lehet, mert kedden felakasztva találtak rá Kijevben egy fehérorosz aktivistára, aki segített Ukrajnába szökni azoknak, akiket Lukasenka rezsimje üldöz. Cimanovszkaja férje is Ukrajnába menekült.

Kiemelt videóink