Népszavazást kezdeményez a Pegasus-botrány miatt a Momentum

POLITIKA
2021 augusztus 05., 13:16

Öt kérdéses népszavazást kezdeményez a Pegasus-botrány apropóján a Momentum, miután egy több világlapot, és a magyar Direkt36-ot is magában foglaló oknyomozó konzorcium feltárta, hogy több ország, köztük Magyarország titkosszolgálatai is civilek, köztük jogvédők, újságírók, a hatalommal kritikus üzletemberek megfigyelésére használta az izraeli NSO Group fejlett lehallgató szoftverét, a megfigyeltek telefonja fölött teljes kontrollt biztosító Pegasust.

Az NSO Group székháza Herzliya városában.
photo_camera Az NSO Group székháza Herzliya városában. Fotó: JACK GUEZ/AFP

A magyar kormány ezidáig annyit reagált az ügyre, hogy Magyarországon törvénytelenül nem figyeltek meg senkit. Ez a szó szoros értelmében akár igaz is lehet, a hatályos magyar szabályozás alapján csak kifejezett erőfeszítések árán lehet valakit törvénytelenül megfigyelni, mivel azt elég azzal indokolnia a titkosszolgálatoknak, hogy más módon nem tudja megszerezni az információt, ami érdekli, és mindezt az igazságügyi miniszter saját hatáskörében, minden külső kontroll nélkül engedélyezheti is. A megfigyelés célja a megfigyelés, írtam erről a minap.

A Momentum most benyújtott népzavazási kezdeményezésében ezért részben a törvényi garanciák szigorítására koncentrál:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  • Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?

Így hangzik az első négy kérdés, amit ötödikként az aktuális botrány kivizsgálásának követelésével egészítettek ki:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?