Orbán kérésére kitüntették Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, aki segített hazavinni a baltás gyilkost

POLITIKA
2021 augusztus 10., 12:48

Orbán Viktor előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári verzióját kapja Magyarországtól Vilayat Guliyev azeri nagykövet, áll a Magyar Közlönyben.

A Szabad Európa azt írja, hogy Vilayat Guliyev 2010 óta azeri nagykövet Magyarországon, de korábban volt külügyminiszter is otthon.

Ő segített 2012-ben hazavinni Ramil Səfərov azeri katonatisztet, a baltás gyilkost, aki 2004-ben a „NATO partnerség a békéért” nemzetközi programban Magyarországon vett részt egy 3 hónapos angoltanfolyamon, és a társaival együtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában szálltak meg. Ekkor egy hajnalon átment a 25 éves Gurgen Margarján örmény tiszthez, és az alvó katonát 16 baltacsapással meggyilkolta.

Ilham Alijev és Orbán Viktor 2014-ben Budapesten
photo_camera Ilham Alijev és Orbán Viktor 2014-ben Budapesten Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Səfərovot előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölésért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 2006-ban, de 2012-ben – éppen, amikor jelentős összegek érkeztek Budapestre Azerbajdzsánból – Magyarország kiadta a férfit Azerbajdzsánnak, ahol azonnal szabadon engedték, hősként ünnepelték, és később elő is léptették.

Vilayat Guliyev nagykövet segített a hazaszállítás magyarországi részében, akkor azt mondta, mivel felmerült, hogy esetleg támadás érheti az azeri hivatalos kirendeltségeket, a magyar belügyminisztériumtól folyamatos külön őrséget kaptak.

Guliyev 2020-ban az Azonnalinak azt mondta, ahogy amikor „Səfərov kiadatása megtörtént, akkor az azeriek körében még népszerűbb lett Magyarország”, és egy európai ország sem értette volna meg annyira Azerbajdzsánt, mint a magyarok akkoriban. (Szabad Európa)