Görögország százezer adag AstraZenecát ad Ukrajnának hálából, amiért segítettek a tűzoltásban

augusztus 12., csütörtök 12:57
1

Görögország százezer dózis AstraZeneca-vakcinát ad Ukrajnának hálából, amiért ukrán tűzoltók részt vettek a pusztító görög erdőtüzek oltásában - hozta nyilvánosságra a kijevi kormány hivatalos honlapján.

A közlemény szerint Denisz Smihal miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott görög kollégájával, Kiriákosz Micotákisz kormányfővel. Utóbbi köszönetet mondott azért, hogy Kijev száz ukrán tűzoltót küldött a görögországi tüzek megfékezésében való segítségnyújtásra. Közölte, hogy tekintettel az ukrán tűzoltók magas szintű tapasztalataira, kezdeményezi az együttműködést a két ország katasztrófavédelmi szolgálatai között.

A Jevropejszka Pravda hírportál az ukrán katasztrófavédelemre hivatkozva csütörtökön beszámolt arról, hogy az ukrán tűzoltók szerdán két jelentős kiterjedésű gyep- és tőzegtüzet oltottak el Évia szigetének északi részén, Elinika közelében.

Görögországban két hét alatt több mint 100 ezer hektár terület égett le az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett adatai szerint.

Ilyen kiterjedt mértékű pusztítást nem tapasztaltak Görögországban 2007 óta. Mark Parrington, az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kutatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a mostani görögországi erdőtüzek különösen szokatlan intenzitásúak és pusztító hatásúak.

A mediterrán országban július 29. és augusztus 12. között 100 874 hektár terület égett le, ennek több mint fele a második legnagyobb görög szigeten, Évián. Eközben a 2008 és 2020 közötti években ugyanebben az időszakban átlagosan évente 2750 hektár pusztult el erdő- és bozóttüzekben a feljegyzések szerint.

Augusztus eleje óta három évtizede nem tapasztalt szélsőséges hőség tombol Görögországban. Egy héten keresztül az ország több pontján 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő csütörtökön kijelentette: ez a klímaváltozás következménye, és Görögország „hatalmas ökológiai katasztrófával” néz szembe.

Az erdőtüzek következtében három ember meghalt, ezreket kellett kitelepíteni otthonukból, és a lángok több száz lakóházat elpusztítottak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt