2020-ban közel kétszer annyi embert figyeltek meg bírói engedéllyel, mint 2017-ben

POLITIKA
2021 augusztus 16., 16:38
comments 1

Szél Bernadett arról írt a Facebookon, hogy megkapta az adatokat, és azok alapján „2010 óta 1009 ügyben, ennek kapcsán pedig 2255 személy esetében adott engedélyt a Fővárosi Törvényszék nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre 2021. július 31-ig bezárólag”.

A parlamenti képviselő azt írja, 11,5 év adatai szerint a legtöbb embert 2019-ben és 2020-ban figyelték meg bírói engedély alapján: „ez 2019-ben 261 személyt, míg 2020-ban 310 személyt jelentett”.

A törvény szerint bírói engedély kell a nemzetbiztonsági szolgálatok olyan feladatainak ellátásához, mint például a Magyarország törvényes rendjének törvénytelen eszközökkel való megdöntésére vagy Magyarország gazdasági biztonságának veszélyeztetésére irányuló törekvések elhárítása. A gyanúsított személyek lakását átkutathatják, a telefonjaikat lehallgathatják, a leveleiket rögzíthetik.

„Akár a felhatalmazási törvénnyel együtt átnyomott rémhírterjesztős Btk-módosítás is lehet titkos megfigyelés alapja, ami a 2020-ban megnövekedett számot is magyarázhatja. Ez azonban nem derült ki a válaszból: a Fővárosi Törvényszék minősített adatokra hivatkozva nem válaszolt arra a kérdésre, hogy nemzetbiztonsági feladatok szerinti bontásban hány megfigyelésre került sor, magyarul hány engedélyt adtak ki pl. terrorizmus és szervezett bűnözés felderítése érdekében, a törvényes rend megdöntése vagy az ország gazdasági biztonságának veszélyeztetése kapcsán, rémhírterjesztés, vagy közösség elleni uszítás miatt” – írja Szél.

A képviselő szerint az adatokból is látszik, hogy 2020-ban közel kétszer annyi embert figyeltek meg bírói engedéllyel, mint 2017-ben, és 2016-tól növekvő tendencia figyelhető meg az engedélyek számában. Szél azt írja:

A Fővárosi Törvényszék bírái minden egyes előterjesztést jóváhagytak, vagyis egy esetben sem tagadták meg a titkos megfigyelésre irányuló kérelmet.

photo_camera Illusztráció: Besenyei Gergely/AFP

Nemrég derült ki, hogy újságírókat, ellenzéki politikusokat és vállalkozókat is megfigyelhettek a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel.

Idén felpörgette a titkos megfigyeléseket a kormány, 928 eset volt nyár közepéig.
Varga Judit naponta 5 engedélyt írt alá, eddig többet, mint az elődje, Trócsányi László 2015-ben egész évben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.