Vizsgálat indul Amerikában, hogy miért hajt bele néha villódzó dolgokba a Teslák robotpilótája

2021 augusztus 17., kedd 13:29
2

Vizsgálatot indít az amerikai közlekedési hatóság a Tesla elektromos autók önvezető rendszere által okozott balesetek miatt. Az Autopilot fantázianévre hallgató rendszer ugyanis néha belehajt az út szélén álló, villódzó dolgokba, például mentőkbe, tűzoltóautókba és jelzőlámpákba.

Egy balesetet szenvedett Tesla

A közlekedésbiztonsági hatóság 11 ilyen balesetet azonosított, amelyekben 17 ember megsérült, egy pedig életét vesztette. Ezek miatt az esetek miatt 765 ezer Teslát kell átvizsgálni, vagyis majdnem mindegyik, 2014 óta az Egyesült Államokban eladott autót. A hatóság összesen 30 olyan balesetet azonosított, amelyek az Autopilot hibája miatt következhettek be, ezek közül 11 volt az, ahol az út mentén éjszaka villódzó fények zavarhatták meg a robotpilótát. Ilyen volt az az eset, amikor 2018 januárjában Los Angelesben egy Tesla nekihajtott egy út szélén álló, villogóját bekapcsolva hagyó tűzoltóautónak, amelyet egy másik autóbaleset miatt riasztottak.

A Tesla szerint az Autopilot egymillió kilométerenként átlagosan mindössze 0,2 balesetet okoz, ennél a hús-vér amerikai sofőrök kilencszer több balesetért felelősek. A cég amúgy figyelmezteti az ügyfeleit, hogy az Autopilot használata mellett is mindig készen kell állni, hogy átvegyék az autó felett az irányítást. Ennek ellenére előfordul, hogy az ilyen kocsik tulajdonosai máshogy használják a rendszert, például ha részegen egy buliból haza akarnak menni, akkor csak beütik a címet, és elalszanak a hátsó ülésen. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt