A Wizz Air Budapestre hozta, aztán Röszkére vitték az Afganisztánból kimenekített embereket

háború
2021 augusztus 23., 12:28
comments 7

A 24.hu azt írja, vasárnap éjjel 23 órakor landolt Ferihegyen az első magyar repülőgép, ami részt vett az afganisztáni mentőakcióban. Az atv.hu beszámolja szerint Radó András, a Wizz Air sajtófőnöke a Spirit FM-nek reggel azt mondta, a gépük az üzbegisztáni Bukharából indult, 170 utassal a fedélzetén szállt le a Liszt Ferenc Repülőtéren. (Szijjártó Péter 173 embert említett.) Radó azt mondta, többnyire amerikai és afgán állampolgárok érkeztek most. Magyar Levente külügyi államtitkár vasárnap azt mondta, a repülővel érkezőket a magyar honvédek a halálból mentették ki, nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár.

photo_camera A SkyCourt váró a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján 2019. március 12-én. Illusztráció: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Telex azt írja, a Belügyminisztérium közleménye alapján a repülőgéppel elhozott 96 afganisztáni állampolgárt Röszkére vitték, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló objektumba. A BM szerint mind „az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő” állampolgárok vagy családtagjaik.

A BM közleménye alapján az MTI azt írta, a legfiatalabb alig öt hónapos, a legidősebb 64 éves. „Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődött orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése” – írják.

A Telex azt írja, az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több Boeing C–17-es Globemaster szállítógépe és a honvédségi Airbus A319-es (amit Orbán Viktor rendszeresen használ) szintén járt Afganisztánban vagy a környező országokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt