A Wizz Air Budapestre hozta, aztán Röszkére vitték az Afganisztánból kimenekített embereket

háború
2021 augusztus 23., 12:28

A 24.hu azt írja, vasárnap éjjel 23 órakor landolt Ferihegyen az első magyar repülőgép, ami részt vett az afganisztáni mentőakcióban. Az atv.hu beszámolja szerint Radó András, a Wizz Air sajtófőnöke a Spirit FM-nek reggel azt mondta, a gépük az üzbegisztáni Bukharából indult, 170 utassal a fedélzetén szállt le a Liszt Ferenc Repülőtéren. (Szijjártó Péter 173 embert említett.) Radó azt mondta, többnyire amerikai és afgán állampolgárok érkeztek most. Magyar Levente külügyi államtitkár vasárnap azt mondta, a repülővel érkezőket a magyar honvédek a halálból mentették ki, nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár.

A SkyCourt váró a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján 2019. március 12-én.
photo_camera A SkyCourt váró a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján 2019. március 12-én. Illusztráció: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Telex azt írja, a Belügyminisztérium közleménye alapján a repülőgéppel elhozott 96 afganisztáni állampolgárt Röszkére vitték, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló objektumba. A BM szerint mind „az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő” állampolgárok vagy családtagjaik.

A BM közleménye alapján az MTI azt írta, a legfiatalabb alig öt hónapos, a legidősebb 64 éves. „Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődött orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése” – írják.

A Telex azt írja, az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több Boeing C–17-es Globemaster szállítógépe és a honvédségi Airbus A319-es (amit Orbán Viktor rendszeresen használ) szintén járt Afganisztánban vagy a környező országokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.