A német szociáldemokraták átvették a vezetést a kampányhajrában

külföld
2021 augusztus 25., 09:31

Tizenöt év után először nagyobb a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága, mint a kereszténydemokrata CDU/CSU szövetségé - derül ki egy keddi felmérésből.

A németországi szövetségi parlamenti választást szeptember 26-án tartják.

Az RTL kereskedelmi tévé és az RTL csoporthoz tartozó NTV megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás friss adatai szerint az SPD-re a választók 23 százaléka, a CDU/CSU-ra 22 százalék szavazna, ha nem szeptember végén, hanem a kutatást követő vasárnap lenne a választás.

A SPD legutóbb másfél évtizede, 2006 októberében volt népszerűbb a CDU/CSU-nál a felmérést készítő Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint.

A CDU/CSU a felméréseken rendszerint az első helyen végez, és 2006 óta minden szövetségi parlamenti választáson a legtöbb szavazatot gyűjtötte. A 22 százalék számukra történelmi mélypont, az 1984 óta működő Forsa kutatásainak történetében mindig ennél magasabb támogatottságot mértek.

Az SPD támogatottsága az egy héttel korábbihoz képest 2 százalékponttal emelkedett, a CDU/CSU egy százalékponttal gyengült.

A közhangulat alapján a helycsere a támogatottsági rangsorban akár végleges is lehet. A Forsa adatai szerint a választók 60 százaléka téves helyzetértékelésnek tartja, hogy a CDU/CSU még fordíthat, mert maga mellé állíthat választókat, akik tartanak egy szociáldemokrata vezetésű kormánytól.

A CDU/CSU táborában sem igen hisznek ebben, a CDU támogatóinak 57 százaléka, a CSU támogatóinak 65 százaléka kételkedik a fordulatban - mutatták ki a felmérésben.

A két legnagyobb - és 2013 óta együtt kormányzó - német politikai erő választói támogatottsága az idei választási kampányban eddig együtt mozgott a kancellárjelöltek személyes népszerűségével. Ezt mutatják a Forsa új adatai is, amelyek alapján Olaf Scholz SPD-s jelölt, a választás után visszavonuló Angela Merkel kormányának pénzügyminisztere a szavazatok 30 százalékát szerezné meg, ha közvetlenül választanának kormányfőt Németországban. Ez egy százalékpontos emelkedés egy hét alatt.

A CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet CDU-elnök és észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök támogatottsága 11 százalékos, egy százalékponttal csökkent egy hét alatt.

A harmadik számú erő, a Zöldek pártja ismét egy százalékponttal gyengült, így a szavazatok 18 százalékára számíthat. Kancellárjelöltjük, Annalena Baerbock személyes támogatottsága stagnál, 15 százalékos.

A Bundestag kisebb pártjainak támogatottsága nem változott az előző héthez képest. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12 százalékára számíthat. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékon, a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) 6 százalékon áll. A választók 9 százaléka azon pártok valamelyikére szavazna, amelyek várhatóan nem lépik át az 5 százalékos bejutási küszöböt. A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 26 százalék. (MTI, Politico)

A németországi politikai helyzetről szóló cikkünk itt található.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.