Medián: A budapesti fideszesek kétharmadát nem zavarják a felújítások miatti dugók

Budapest
2021 augusztus 25., 13:01
comments 12

A Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős reprezentatív felmérése szerint a fővárosi dugókat okozó terelések az autósok harmadát-negyedét, a főleg tömegközlekedést használóknak csak hatodát-hetedét zavarják – írta meg a HVG.

A teljes fővárosi népességre vetítve kb. 20 százalékot zavar meglehetősen vagy nagyon a Lánchíd, a Blaha Lujza tér vagy a pesti alsó rakpart felújítása, és a felháborodás elsősorban politikai indíttatású, ugyanis a kormánypártiak kb.harmadát zavarják ezek a felújítások, míg az ellenzékieknek csak a tizedét.

A többség szerint főleg azért van dugó, mert túl sokan járnak kocsival, ezzel a lakosság 58, az autósok 45 százaléka ért teljesen vagy inkább egyet, és csak 30 százalékuk utasította el.

Az elővárosi vasút fejlesztését 85 százalék támogatja, a dugódíjat viszont csak a válaszadók 24 százaléka tartja elfogadhatónak, ez a legnépszerűtlenebb ötlet, az ellenzékiek 37 százalékával szemben a kormánypártiaknak csak a 11 százaléka tartja jó megoldásnak. Újabb kerékpársávokra az ellenzékiek 52 százaléka, a kormánypártiaknak csak 27 százaléka mond igent.

photo_camera Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az új kerékpársávokról (Nagykörút, Bartók Béla út, Baross utca) is kérdeztek, de úgy, hogy a megkérdezettek felénél hozzátették, hogy „a kerékpárszámlálók szerint 2019-hez képest másfélszer annyi lett a kerékpárosok száma Budapesten”. Ettől az új kerékpárutakat támogatók aránya 62 százalékra lett, míg enélkül a kiegészítés nélkül csak 53 százalék válaszolt pozitívan. Az autósoknak mindenképp csak 40 százaléka helyeselte a több bicikliutat. A kormánypárti szavazóknak csak a 30 százalékuk helyeselte a bicikliutakat, míg a kerékpárosok számának növekedését hallva már 43 százalékuk.

A főpolgármesterre „egy most vasárnapi választáson” 47 százalék szavazna, míg egy (névtelen) fideszes ellenjelöltre csak 31 százalék. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt