Rotyis Bálint: Ha a kormány képviselt egy álláspontot, de ez nem egyezett az emberek véleményével, elfogadta

2021 augusztus 26., csütörtök 10:21
12

Az M1-en reggel Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője méltatta a 11. nemzeti konzultációt, ami most véget ért.

Rotyis Bálint kb. egy éve is elemezte az akkori nemzeti konzultációt, ami szerinte Európában egyedülálló módon képes az emberek véleményét becsatornázni.

Rotyis elemző most azt mondta, hogy azok az álláspontok, amik megszülettek a konzultáció alatt, beépültek a kormányzati politikába, és az emberek érzik, hogy van értelme, érdemes részt venni benne.

Rotyis Bálint szerint ez ugyan kicsit lazább formája a véleménynyilvánításnak, de „ténylegesen egy olyan intézménnyé vált, ami a demokratikus hatalomgyakorlásnak lényegében a része lett, hiszen kikéri az emberek véleményét, álláspontját, és ez azért nagyon fontos egy demokráciában, hogy a kormány odafigyeljen az emberekre, az emberek véleményére kormányozzon, és azáltal, hogy ilyen mértékben bevonta az embereket a döntéshozatalba, az Európában is egyedülálló volt, ehhez hasonló példát más országban, akár Nyugat-Európában azért nem látunk”.

„Ha a kormány képviselt egy álláspontot, de ez nem egyezett az emberek véleményével, tudomásul vette, elfogadta, viszont ha volt olyan döntés, amit elvártak a kormánytól, akkor ezt önmagára nézve kötelezően elismerte, törekedett annak minél inkább történő betartására, tehát nem sunnyogott el, nem felejtette el a konzultációt” – mondta Rotyis Bálint, aki szerint az ellenzék megpróbálta már lemásolni ezt a sémát, de félúton elfelejtették.

Rotyis Bálint azt mondta, hogy a járvány során két konzultáció is volt, és fontos volt, hogy a kormányzati döntéseket és az emberek preferenciáit megpróbálják egy szintre emelni. Rotyis Bálint szerint „nem véletlen az, hogy míg Nyugat-Európában egymást követték a nagyobbnál nagyobb tüntetések, Magyarországon ezek elmaradtak, és szabálykövető magatartást alkalmaztak a koronavírus alatt”.

Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője Fotó: M1/Youtube

Rotyis Bálint két éve azt mondta, az ellenzék „botránypolitizálásba” kezdett, hogy elhitesse, van még létjogosultsága, majd az önkormányzati választás előtt fél évvel arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely kampánya kifulladt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt