Biztonsági készültség van olaszországi pályaudvarokon, mert oltásellenesek a vonatok megbénítására készülnek

járvány
2021 augusztus 31., 19:50
comments 1

Az esti óráktól több mint 50 olaszországi pályaudvaron lépett életbe biztonsági készültség, miután az oltásellenes csoportok bejelentették, hogy a pályaudvarok megbénítására készülnek azután, hogy a vasútvonalakon kötelezővé teszik a védettségi igazolást.

A római Termini pályaudvaron, a milánói központi vasútállomáson, Firenze és Nápoly vasúti megállóiban is rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe.

Több mint ötven pályaudvaron szigorították a belépők ellenőrzését, a rendőrség és a terrorizmusellenes hatóság (Digos) egységei felügyelik, hogy senki se tudja a sínek elfoglalásával megakadályozni a vasúti forgalmat.

Az interneten hirdették meg a vasútállomások működésének megbénítását az oltásellenes csoportok, közöttük az Elég az egészségügyi diktatúrából! nevű csoport, ami szeptember 2-án és 3-án is hasonló akciókat tervez.

A tiltakozáshoz a római kormány rendelkezése vezetett, miszerint szerdától nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagy sebességű és InterCity vonatokon, illetve a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, ami nélkül az utasok csak teszteléssel szállhatnak fel. A városi tömegközlekedési eszközökön bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni, csak a szájmaszk használata számít kötelezőnek.

Mindennaposak a tüntetések, fenyegetések

Az oltást és a védettségi igazolás használatát ellenző tüntetők megmozdulásai majdnem mindennapossá váltak. Szombaton több mint 3000 ember vonult fel Milánó utcáin, ahol az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt egyik standját is felborították.

Oltásellenes tüntetés Rómában augusztus 7-én
photo_camera Oltásellenes tüntetés Rómában augusztus 7-én Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Korábban Torinóban a város egyik vasútállomását próbálták meg elfoglalni. Az oltásellenesek interneten a kormány több tagját megfenyegették, többek között a külügyminiszter Luigi Di Maiónak, az M5S vezető politikusának a halálát kívánták, mivel sürgette az olaszokat, hogy oltassák be magukat.

Luciana Lamorgese belügyminiszter azt mondta, a hatóságok semmilyen fenyegetést és törvénytelenséget nem fogadnak el. Az utóbbi napokban az oltásellenes tüntetők orvosokat és újságírókat is megfenyegettek, a tüntetésekről tudósítókat több esetben megtámadták és megverték. A szakszervezetek elítélték a vasútállomások elfoglalására irányuló akciókat.

Újabb kategóriáknak lehet kötelező az oltás

A kormány szeptember 6-án készül bejelenteni, hogy az egészségügyben és oktatásban dolgozók után melyik szakmai kategóriáknak akarja kötelezővé tenni az átoltottságot, az elsők között a közigazgatásban dolgozókkal.

Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato kezdeményezte, hogy az intenzív osztályra kerülő oltásellenes betegekkel fizettessék meg a kezelési költségeket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.