Mostantól fogva Kínában hivatalosan is tilos a rajongás

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2021 szeptember 2., 3:59
comments 15

A kínai állampárt a múlt héten látványos fegyelmező akciót indított az ország legnagyobb filmsztárjai, illetve a hírességek online rajongói klubjai ellen. Egyedi csuklóztatások korábban is előfordultak, de a mostani eseménysor egészen más, mivel hirtelen ez lett az állami propaganda központi témája. A dolog első látásra azért meglepő, mert maga a kommunista párt volt az, aki lehetővé tette, sőt eddig kifejezetten bátorította a sztárkultusz és a szórakoztatóipar megerősödését.

De mi történt a héten?

Csütörtökön eltűnt egy ember

photo_camera Zhao Wei a 2001-es Shaolin Soccerben.

Zhao Wei, az egyik legnépszerűbb és leggazdagabb kínai színésznő – akit az értő magyar közönség minden idők egyik legviccesebb debilfilmjéből, a Shaolin Soccerből ismerhet – múlt csütörtökön eltűnt. Mármint a digitális térből, és lényegében egyik pillanatról a másikra. Eltűnt a milliárdos szórakoztatóipari vállalkozó-producer-színész összes tévé- és mozifilmje, videóinterjúja, klipje, weboldala, az összes kínai platformról. De még a filmes oldalakon elérhető stáblistákról is törölték a nevét. Mindez bármiféle indoklás, vád vagy magyarázat nélkül. Zhaót és cégbirodalmát az utóbbi években egy-két esetben már megpiszkálták ugyan – a propaganda például betámadta, amikor tajvani színésszel játszatott volna el egy főszerepet és adóvizsgálatokat is tartottak egyes vállalkozásainál –, de ezek nem voltak igazán komoly ügyek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

10 napig most féláron csatlakozhatsz.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt