Nyolcadikos biológia-tankönyv: Nyilvánvaló, hogy a homoszexualitás biológiai értelemben nem természetes

oktatás
2021 szeptember 02., 12:33
comments 80

Az Oktatási Hivatal által kiadott nyolcadikos biológia-tankönyv – ahogy az ezen az általános iskolai évfolyamon szokás – tárgyalja a szexualitás témakörét. A Nemi Életünk Egészsége című fejezetben szóba kerülnek például a szexuális úton terjedő betegségek, a fogamzásgátlás, az abortusz és az AIDS.

Rögtön az elején leszögezi a tananyag, hogy „az érzelmi alapok nélküli, futó kapcsolatokból álló szexuális élet mindkét nemű fiatal számára az igénytelenségbe süllyedés veszélyét hordozza.” Majd el is gondolkodtatják a szerzők a diákokat, amikor már a bevezető után felteszik a kérdést:

Milyen következményeit látod annak, hogy napjainkban a szexualitás fokozatosan egyre függetlenebbé válik az utódnemzéstől?Viszonylag lényeges dolgokról esik szó a További Fontos Információk alfejezetben is. Itt olvashatnak a 13-14 éves gyerekek a maszturbációról is, ami bár mértéktelenné válhat, felesleges bűntudatot érezni miatta.

A szexuális önkielégítés (szaknyelven: maszturbáció) mindkét nemnél előfordul. Gyakran felnőttkorban is. Ilyenkor a közösülésre jellemző ingerek utánzásával nemi örömöt okoz önmagának az illető. Ez ugyan nem a természetes módja a nemi kielégülésnek – s fennáll a veszélye a mértéktelenné válásnak, rászokásnak –, mégis indokolatlan dolog ezért bűntudatot vagy betegségtudatot kelteni a fiatalokban - írják.

Az abortusz a tananyag szerint

„súlyos etikai kérdéseket is felvet..., ugyanis ilyenkor lényegében egy „emberkezdeményt” pusztítanak el.”

Itt derül ki, hogy a szerzők szerint a homoszexuális hajlam „részben öröklődés kérdése, részben környezeti hatások eredménye.”

„Nyilvánvaló, hogy a homoszexualitás biológiai értelemben nem természetes, hiszen nem teljesül a szexuális tevékenység biológiai célja, az utódnemzés” - teszik világossá.A tankönyv szerzői Kovács István, Paál Tamásné és Victor András, és itt lehet átlapozni az egészet. Az Oktatási Hivatal tankönyvjegyzékében egyetlen másik 8. osztálynak szánt biológia-tankönyvet találni, azt Kropog Erzsébet szerezte. Az ADOM diákmozgalom épp júliusban kezdett aláírásgyűjtésbe többek között azért, hogy szabadon választhassanak tankönyvet a magyar iskolák tanárai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.