Litvánia visszahívta a pekingi nagykövetét egy Tajvan fölötti vita miatt

külföld
2021 szeptember 03., 11:57
comments 2

Litvánia közölte, hogy konzultációra visszahívta pekingi nagykövetét, miután Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában, amit Kína a területe elleni fenyegetésként értékelt.

Az In-Fa tájfun, amikor még Tajvan partjaihoz közelített július 23-án.
photo_camera Az In-Fa tájfun, amikor még Tajvan partjaihoz közelített július 23-án. Illusztráció: Sam Yeh/AFP

Tajvan júliusban közölte, hogy a misszió a Tajvan Litvániai Képviseleti Irodája nevet fogja viselni. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre.

Kína augusztus 10-én követelte, hogy Litvánia hívja vissza nagykövetét Pekingből, jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét.

A litvániai külügyminisztérium szerint a lépés ellenére a kínai nagykövetség továbbra is a megszokott módon működik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 21-én egyeztetett a litvániai diplomácia vezetőjével: megállapodtak, hogy összehangolják tevékenységüket, hogy a balti ország ellenállhasson a kínai nyomásnak.

Peking a saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után újra fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy-Kína elvét magában foglaló egyezményt, amit Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.