„Maga egy kis, széteső ország élén áll, söprögessen a saját háza táján” - írja Boris Johnsonnak Schmidt Mária

szeptember 3., péntek 15:56
34

„Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit”

- reagált Schmidt Mária a brit miniszterelnök mai posztjára, amiben a kormányfő elfogadhatatlannak tartotta a magyar szurkolók viselkedését a csütörtök esti magyar-angol meccsen.

A meccs után több angol újságíró is arról számolt be, hogy a lelátó közelében rasszista bekiabálásokat hallottak, melyek Raheem Sterlinget és a pálya mellett melegítő Jude Bellinghamet célozták. A brit Sky Sports bemutatott egy felvételt, amin egy magyar férfi majommozdulatokat mutatva üzent Sterlingnek.

Schmidt Mária nyílt levelében azt írja, megdöbbentette Johnson „érzéketlen és a szokásos brit gyarmatosító attitűdről tanúbizonyságot tevő bejegyzése, ami elítéli a magyar drukkereket állítólagos rasszizmusukért”.

A kormánybiztos szerint „a britek vendégként jöttek fővárosunkba, és egy olyan gesztussal hergelték a magyar szurkolókat, amit mi álságos pótcselekvésnek érzünk” - ezzel arra utalt, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a kezdőrúgás előtt féltérdre ereszkedő angol válogatottat. A sportban a térdelés az utóbbi időben a rasszizmus és a megkülönböztetés minden formája elleni tiltakozás jelképévé vált.

Schmidt szerint viszont „a britek évszázadokon keresztül gyarmatosították a világ különböző részeit”, ellenben mi magyarok „soha nem gyarmatosítottunk senkit”, ezért „olyan országban térdelgessenek, ahol erre igény van”.

A kormánybiztos ezek után álságosnak és hivalkodónak nevezi a gesztust, majd kijelenti, hogy „mi magyarok a britektől soha, semmi jót nem kaptunk”.

„Trianon felelősségét, ahogy az egész elhibázott bűnös versailles-i szerződést ugyan a brit PR-felelősök mintegy száz évre át tudták tolni a franciákra, de ma már senki nem gondolja, hogy az akkori világ vezető hatalmát, a brit világbirodalmat a tönkrevert és megrogyott franciák utasítgatták.”

Schmidt ezután tovább sorolja a britek történelmi bűneit, majd áttér a futballbűnökre.

„Az EB-döntőn a britek, ahogy évtizedek óta mindig, csürheként viselkedtek. Megvertek több szurkolót, 11-est hibázó feketebőrű focistáikat rasszista támadások érték. A meccsen jelenlevő Vilmos herceg és Ön sem gratulált a győztes olasz köztársasági elnöknek, ami igazán bunkó dolog.”

A brit szövetség, az FA és Boris Johnson brit miniszterelnök is felkérte a FIFA-t, hogy vizsgálja ki a magyar szurkolók ügyét. A nemzetközi szövetség egyelőre nem szólalt meg az eset kapcsán.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt