Rókával, kerékpárral, kérészekkel megy itt a kampány

POLITIKA
2021 szeptember 03., 07:52
comments 2
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Jász-Nagykun-Szolnok megyéről szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy melyik pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45 százalék alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50 százalék felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

A megye négy körzetéből kettőben 2018-ban 50 százalék feletti eredménnyel nyert a Fidesz, de az önkormányzati választások eredményei már több helyen is azt mutatták, hogy az összefogással megszorongatható a kormánypárt. Azóta az egyik fideszes képviselő ellen már vádat is emeltek korrupció miatt.

Jász-Nagykun-Szolnok 1. - Szolnok és 13 település

2018-ban ezt a körzetet a fideszes Kállai Mária 42,09 százalékkal tudta hozni, miközben indult külön jobbikos, MSZP-s, LMP-s és momentumos jelölt is, akik összesen a szavazatok 55,41 százalékát kapták meg. Szóval még úgy is lett volna tartaléka az ellenzéki összefogásnak, ha esetleg nem mindenki szavazott volna át egy másik párt jelöltjére. Ráadásul a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék polgármester-jelöltje csak 252 szavazattal kapott kevesebbet, mint a Fideszé, és a testületben az ellenzék került többségbe. Nem meglepő, hogy a nyerhető körzetben hárman is indulnak az előválasztáson.

  • Kármán Irén - Momentum; támogatja: MSZP, Párbeszéd
Kármán Irén (Momentum)
photo_camera Kármán Irén (Momentum) Forrás: elovalasztas2021

A jogász végzettségű Kármán Irén neve lehet a legismertebb a megyei jelöltek közül, hiszen hosszú időn át újságíróként és dokumentumfilmesként dolgozott. Sokat foglalkozott az olajmaffiával, közben közeli kapcsolatba került Portik Tamással is. 2007-ben ismeretlenek elrabolták és összeverték, majd összekötözve dobták ki a rakparton. Az elkövetőket azóta sem kapták el. Az utóbbi években jogtanácsosként dolgozott a Tiszaföldvár-Martfű Ipartestületben. A jelölti bemutatkozójában azt ígérte: „Képviselőként azért fogok dolgozni, hogy a korrupciót felszámoljuk, és az adóforintok oda kerüljenek, ahová valók: az emberekhez, az iskolákba, a kórházakba.

  • Tóth Áron - LMP
Tóth Áron (LMP)
photo_camera Tóth Áron (LMP) Fotó: Tóth Áron/Facebook

A 27 éves, politológus végzettségű Tóth koordinátorként dolgozik az LMP parlamenti frakciója mellett. Az LMP honlapján található bemutatkozó szerint „lelkiismerete azt diktálja, hogy mindig a kis emberek mellé álljon a nagyurakkal szemben”.

  • Sziráki Pál - DK; támogatja: Jobbik, Mindenki Magyarországa Mozgalom
Sziráki Pál (DK)
photo_camera Sziráki Pál (DK) Fotó: Sziráki Pál/Facebook

A DK jelöltje a Belorusz Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát a 70-es évek végén. Korábban a Jászkun Volán Zrt. vezérigazgatója volt, jelenleg a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. felügyelő bizottságának elnöke. A pártja honlapjára feltöltött bemutatkozó szerint meghatározó szerepe volt az ország egyik legfurább szoborcsoportjának létrehozásában. Hogy Sziráki pontosan mivel járult hozzá a hengeres potrohú, szárnyas kérészsellők násztáncát ábrázoló alkotás felállításához, egyelőre nem derült ki, de a bizarr köztéri alkotások rajongóinak nagy favoritja lehet, ha vannak még hasonló tervei a választókerületben. Egyébként szabadidejében napi rendszerességgel kajakozik, és két kutyája is van.

Jász-Nagykun-Szolnok 2. - Jászberény és 13 település

A legutóbbi országgyűlési választáson a fideszes Pócs János 51,21 százalékos eredménnyel nyert mandátumot. Azonban 2019-ben, az önkormányzati választáson a kormánypárt úgy is elveszítette a körzet központját, Jászberényt, hogy novemberben megismételték a választást. Az október 13-án elszenvedett szoros vereséget egyetlen egy hónap alatt megsemmisítő kudarcba sikerült fordítaniuk. Itt egy MSZP-DK párharc várható a közös jelöltségért.

  • Kertész Ottó - MSZP; támogatja: Párbeszéd, LMP, Jobbik
Kertész Ottó és egy róka (MSZ)
photo_camera Kertész Ottó és egy róka (MSZ) Fotó: Kertész Ottó/Facebook

Ha 2019-ben a körzet fideszes képviselője, Pócs János sejtette volna, hogy a Magyar Arany Érdemkereszttel frissen kitüntetett jászsági állatorvos a helyére pályázik, biztos nem ír olyanokat Kertész Ottóról, hogy „mindenki szeretettel és tisztelettel adózik munkássága előtt”. Kertész ugyanakkor már nincs ilyen jó véleménnyel Pócsról, egy interjúban azt mondta, számára „mind a politikai akarnoksága, mind a nézetei elfogadhatatlanok. Ahogy az is, hogy bárki beleszóljon abba, kit vegyenek fel a szociális otthonba, vagy ki kapjon segélyt”. Korábban volt már alpolgármester Jászberényben, még korábban pedig önkormányzati képviselő Jászkiséren. Fontos szereplője Jászberény kulturális életének, évtizedek óta részt vesz a Jászsági Évkönyv kiadásában. Az ígéri, itt helyben nem politizálni, hanem normalizálni akar.

  • Gedei József - DK; támogatja: Momentum
Gedei József (DK)
photo_camera Gedei József (DK) Fotó: Gedei József/Facebook

Az 54 éves ügyvéd rutinos szereplőnek számít a helyi politikában, 2002 és 2010 között kétszer is megválasztották Jászberény országgyűlési képviselőjének az MSZP színeiben, 2006-ban pedig a város polgármestere is ő lett. 2019 óta alpolgármesterként dolgozik a helyi önkormányzatban. A mostani kampányát azzal indította, hogy körbebiciklizte a választókörzetet. Talán az így gyűjtött tapasztalatai alapján jutott arra, hogy fejleszteni kell a közúthálózatot. Ha kell, török teát is tud főzni.

Jász-Nagykun-Szolnok 3. - Karcag és még 20 település

2018-ban a fideszes Kovács Sándor 55,29 százalékkal elég egyértelmű győzelmet aratott, és amikor tavaly szeptemberben a polgármester halála miatt időközi önkormányzati választást kellett tartani, az ellenzék nem is állított jelöltet, így a Fidesz 90,2 százalékkal győzte le a Munkáspártot. Ahhoz képest, hogy talán a karcagi körzet a legnehezebb terep az ellenzéknek, szinte tolonganak a jelöltek az előválasztáson.

  • Kozma Dániel - Momentum
Kozma Dániel (Momentum)
photo_camera Kozma Dániel (Momentum) Forrás: Kozma Dániel/Facebook

A Momentum 22 éves karcagi képviselője az oldalán így jellemezte saját magát: „A Nagykunság gyermeke vagyok és az is maradok.” De a puszta helyben maradáson kívül közlekedési tervet is ígért a helyieknek.

  • Túró Vilmos - DK
Túró Vilmos és Gyurcsány Ferenc
photo_camera Túró Vilmos és Gyurcsány Ferenc Forrás: Túró Vilmos/Facebook

A 27 éves Túró Vilmos Tiszaburán él, kezdetben kétkezi munkás volt, majd esti tagozaton leérettségizett, jelenleg családgondozóként dolgozik. 2022 után a szociális szféra helyzetén szeretne javítani. Problémásnak tartja az ágazatban dolgozók alacsony fizetését. „Készen állok arra, hogy stadionok építése helyett színvonalas, szakmaiságot nem nélkülöző, a mindennapokra kiterjedő szociális hálózatot építsünk ki a régiónkban” - írta a párt honlapjára feltöltött bemutatkozójában.

  • Lukács László György - Jobbik; támogatja: MSZP, LMP, Párbeszéd, Mindenki Magyarországa Mozgalom
Lukács Lászlo György jobbikos képviselő felszólal a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló előterjesztés vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án.
photo_camera Lukács László György Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A 38 éves jogász azon kevés közszereplők közé tartozik, akiknek duplán jól jön, hogy két keresztnevük is van. 2014 óta tagja az országgyűlésnek, előtte Karcagon volt önkormányzati képviselő. A parlamentben az aktívabb képviselők közé tartozik, az előző ciklusban 448, a mostaniban eddig 443 önálló indítványa volt, valamint az üléseken rendszeresen tesz fel kérdéseket a kormánytagoknak. A 2018-as választáson 32,92 százalékot ért el ebben a körzetben.

Jász-Nagykun-Szolnok 4. - Törökszentmiklós és még 22 település

  • Csányi Tamás - Jobbik; támogatja: DK, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom
Csányi Tamás (Jobbik)
photo_camera Csányi Tamás (Jobbik) Fotó: Csányi Tamás/Facebook

2018-ban listáról került be a parlamentbe, bár egyéniben csak 1908 szavazattal maradt el a fideszes Boldog István mögött (miközben a körzetben volt MSZP-s, LMP-s és momentumos jelölt is). Amellett, hogy most egyedül indul, Csányi esélyeit az is javíthatja, hogy Boldog ellen azóta vádat emeltek korrupció miatt, így az sem biztos, hogy ő lesz a kormánypárt jelöltje. A Jobbik jelöltje korábban középiskolai tanár volt. A parlament honlapjára feltöltött önéletrajzában önmagáról azt írta: A büszke magyarságtudatot tartom a legfontosabb alappillérnek az életben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.