Állatvédelmi képzésre küldték a német edzőt, aki beleboxolt a lóba, amin éppen az aranyéremre esélyes Annika Schleu sírt

olimpia
2021 szeptember 06., 15:18
comments 3

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) írásbeli megrovásban részesítette és állatvédelmi továbbképzésre kötelezte Kim Raisnert, a német válogatott egyik edzőjét, aki ököllel megütött egy lovat a tokiói olimpián.

A UIPM bejelentése szerint a 48 éves tréner a továbbképzés végéig nem tevékenykedhet a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó versenyeken, és ha még egyszer megszegi az állatvédelmi szabályokat, elveszítheti az edzői engedélyét.

Raisner azért ütötte meg a Saint Boy nevű lovat, mert annak nyergében az addig toronymagasan vezető Annika Schleu 0 pontot ért el. Az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával, a belovaglás után neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra.

Raisner előbb kívülről biztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, és hangosan biztatta Schleut, hogy pálcázzon erősen. De az állat csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás.

Aztán végre elindult a ló, de néhány ugrás után megint ellenszegült, Schleu pedig, aki már-már bizakodni kezdett, kénytelen volt belátni, hogy ebből nem lesz menet, és ki is csengették. A pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

Hasonlóan járt ugyanezzel a lóval korábban a 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina, aki szintén pont nélkül maradt. Schleu végül a 31., Gubajdullina pedig a 32. lett a 36 fős mezőnyben.

Az eset után a tévéfelvételek alapján Raisnert azonnal felfüggesztették, így az olimpia öttusaversenyének folytatásában nem tevékenykedhetett a német válogatott mellett.

„Az okoktól függetlenül megdöbbentő volt a szövetségnek és az egész világnak, hogy megütötte a lovat, a versenyzőjét pedig arra bátorította, hogy ugyanezt tegye” – közölte a UIPM.

Schleu ellen a „pálca túlzott mértékű használata” miatt indult vizsgálat, de végül felmentették, és semmilyen büntetést nem kapott. Azt mondta, megdöbbentette a felé áradó gyűlölet, és bár reagálhatott volna nyugodtabban, de egyébként nem bánt keményebben a lóval a megengedettnél.

photo_camera Annika Schleu és Sain Boy összeomlása a lovas számban 2021. augusztus 6-án. Fotó: Marijan Murat/dpa via AFP

Az eset után a Német Öttusa Szövetség szabályváltoztatást javasolt, hogy a sportolóknak a nemzetközi versenyeken ne olyan lovakkal kelljen indulniuk, amikkel még soha nem találkoztak. A UIPM augusztus közepén bejelentette, hogy jövőre módosítani fogja a lovaglás versenyszabályzatát, amiben kevesebb ugrás és alacsonyabb, egyszerűbb akadályok szerepelnek majd, másrészt munkacsoportot hozott létre, ami áttekinti a tokiói olimpián történteket, és megvizsgálja, hogyan lehetne a jövőben elkerülni a hasonló eseteket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.