Moszkva szerint bizonyított, hogy az Egyesült Államok beavatkozik az orosz választásokba

külföld
2021 szeptember 12., 13:59
comments 5

Dokumentáltan bizonyított, hogy az Egyesült Államok beavatkozik az orosz választásokba a Navalnij-féle „okos szavazás” támogatásával - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a hétvégén a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva.

Zaharova szerint amerikai informatikai nagyvállalatok támogatják az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata által kidolgozott „okos szavazás” nevű projektet, amelynek célja a választásokon azoknak a jelölteknek a támogatása, akik a kerületükben a legnagyobb eséllyel vehetik fel a versenyt a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjével szemben. Emiatt pénteken bekérették John Sullivan amerikai nagykövetet a moszkvai külügyminisztériumba, ahol Szergej Rjabkov tárcavezető-helyettes fogadta és „kategorikusan elfogadhatatlannak” nevezte az orosz belügyekbe való beavatkozást.

photo_camera Marija Zaharova Fotó: RUSSIAN FOREIGN PRESS SERVICE //Anadolu Agency via AFP

„Konkrét tényeket mutattunk be az amerikai félnek, amelyek bizonyítják, hogy az Egyesült Államok területéről, amerikai internetes monopóliumok tulajdonában lévő és moderált internetes platformok segítségével, egyértelműen beavatkoznak belső folyamatainkba - a politikai folyamatokba, a választási folyamatokba, a választásokba -, ami dokumentáltan bizonyított” - mondta Zaharova, hozzátéve, hogy mindezt amerikai részről még nem kommentálták.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) az elmúlt hetekben amerikai online cégeket szólított fel az „okos szavazást” támogató oldalak és termékek eltávolítására, és blokkolta ezek oroszországi elérhetőségét. Zaharova azt állította, hogy a szóban forgó szerverek IP-címe többségében amerikai, illetve, hogy a projekt központi elemét jelentő alkalmazást a Pentagonhoz köthető szakemberek fejlesztették ki.

Zaharova nem az egyetlen kormányzati tisztségviselő ezzel a véleménnyel. Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház orosz belügyekbe való külföldi állami beavatkozás tényeit vizsgáló bizottságának elnöke szombati Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Oroszországban szélsőségesnek minősített szervezetek aktivistáinak bevonásával és az „okos szavazás” alkalmazás felhasználásával „aktív agitációs kampány” zajlik a külföldön élő orosz állampolgárok körében.

Andrej Klimov, az orosz felsőház államszuverenitás-védelmi és külföldi beavatkozás elleni ideiglenes bizottságának elnöke csütörtökön azt mondta, hogy egy amerikai cég, a Momentus Space részese volt a Navalnij-féle választási projekt tesztelésének. A Kommerszant című lap Leonyid Volkovra, az Oroszországban június elején szélsőségesnek minősített és betiltott Navalnij-törzsek hálózatának koordinátorára hivatkozva azt írta, hogy a Navalnij-alkalmazást Roman Rubanov, a Momentus Space munkatársa, az ugyancsak betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt (FBK) volt igazgatója jegyeztette be 2014-ben. 2021-ben az applikáció kibővült az „okos szavazás” lehetőségeiről való tájékoztatással.

Az orosz választók szeptember 17-19. között szavaznak a szövetségi parlament alsóházának új összetételéről. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet csütörtökön közölt előrejelzése szerint az Egységes Oroszország a voksok 42 százalékára számíthat, a kommunisták 19, a liberális demokraták 11, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az igazságért tömörülés pedig 8 százalékot kaphat. Átlépheti az ötszázalékos bekerülési küszöböt az Új Emberek elnevezésű új párt is. A részvételi arány a VCIOM szerint 48-51 százalékos lesz.

Alig több mint egy hete viszont a legnagyobb független orosz lap közölt egy hangfelvételt arról, hogy hogyan kérik meg a választási bizottság tagjait, hogy csaljanak Putyin pártja javára. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt