A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség felülvizsgálja a fű tilalmát

szeptember 15., szerda 10:12
2

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (Wada) felülvizsgálatot indít azzal kapcsolatban, hogy a marihuána tiltott szer maradjon-e, írja a BBC. A lépésre azután került sor, hogy hatalmas felháborodás fogadta a hírt, hogy az Egyesült Államok egyik aranyesélyes futójának, Sha'Carri Richardsonnak ki kellett hagynia a tokiói olimpiát, mert szervezetében marihuána nyomait fedezték fel.

Fotó: PATRICK SMITH/Getty Images via AFP

A 21 éves sportoló később arról beszélt, hogy azért fogyasztott marihuánát a válogatóversenyek idején, mert az egy héttel korábban meghalt anyját gyászolta, és elég rossz lelki állapotban volt. Mind az amerikai doppingellenes ügynökség, mind az amerikai atlétikai szövetség szimpátiáját fejezte ki Richardson ügyével kapcsolatban, de jelezték, hogy nem tehettek mást, mint hogy követték a nemzetközi előírásokat. Az ügyben akkora volt a felháborodás, hogy Joe Biden is megszólalt, de ő is csak annyit mondott, hogy a szabály az szabály.

A Wada bejelentése szerint jövőre indul majd el a felülvizsgálat, ezért 2022-ben még biztosan tilos lesz a füvezés. A marihuána fogyasztásáért jelenleg akár négyéves eltiltást is kiszabhat a Wada, de a büntetést három hónapra mérsékelhetik, ha a sportoló igazolni tudja, hogy nem a sportteljesítményének fokozása miatt nyúlt a fűhöz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt