A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség felülvizsgálja a fű tilalmát

sport
2021 szeptember 15., 10:12
comments 1

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (Wada) felülvizsgálatot indít azzal kapcsolatban, hogy a marihuána tiltott szer maradjon-e, írja a BBC. A lépésre azután került sor, hogy hatalmas felháborodás fogadta a hírt, hogy az Egyesült Államok egyik aranyesélyes futójának, Sha'Carri Richardsonnak ki kellett hagynia a tokiói olimpiát, mert szervezetében marihuána nyomait fedezték fel.

photo_camera Fotó: PATRICK SMITH/Getty Images via AFP

A 21 éves sportoló később arról beszélt, hogy azért fogyasztott marihuánát a válogatóversenyek idején, mert az egy héttel korábban meghalt anyját gyászolta, és elég rossz lelki állapotban volt. Mind az amerikai doppingellenes ügynökség, mind az amerikai atlétikai szövetség szimpátiáját fejezte ki Richardson ügyével kapcsolatban, de jelezték, hogy nem tehettek mást, mint hogy követték a nemzetközi előírásokat. Az ügyben akkora volt a felháborodás, hogy Joe Biden is megszólalt, de ő is csak annyit mondott, hogy a szabály az szabály.

A Wada bejelentése szerint jövőre indul majd el a felülvizsgálat, ezért 2022-ben még biztosan tilos lesz a füvezés. A marihuána fogyasztásáért jelenleg akár négyéves eltiltást is kiszabhat a Wada, de a büntetést három hónapra mérsékelhetik, ha a sportoló igazolni tudja, hogy nem a sportteljesítményének fokozása miatt nyúlt a fűhöz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.