Koronavírus-számok Magyarországon 12/3/2021
Elhunytak + 191 Σ 35 122
Kórházban + 13 Σ 7 463
Fertőzöttek + 10 143 Σ 1 134 869
Tesztek + 43 276 Σ 8 559 975
Oltottak + 7 099 Σ 6 145 984
A legújabb trendek

Álhír volt, hogy lóféregtelenítőt túladagolók miatt vannak tele a sürgősségi osztályok Oklahomában

szeptember 16., csütörtök 12:49
2

Rendesen bejárta a világsajtót másfél hete a hír, hogy egy oklahomai orvos, bizonyos Jason McElya állítása szerint a bizonyos körökben covid elleni csodaszernek tekintett, kereskedelmi forgalomban, vénymentesen csak állatorvosi gyógyszerként beszerezhető féreghajtó, az ivermectin túladagolása miatt annyian kerültek sürgősségi osztályokra, hogy azok már "annyira túlterheltek, hogy még lőtt sebekkel is nehéz ellátáshoz jutni".

Nem csoda, hogy a sajtó felkapta a hírt. Az ivermectin körül elég nagy a felhajtás, mert bár az eddig végzett klinikai vizsgálatok nem igazolták, hogy hatásos volna, a laboratóriumi vizsgálatok szerint a féreghajtó a vírust is elpusztítja. Az ivermectint az embergyógyászatban is használják, de szabadon csak lóféregtelenítő formájában szerezhető be, nem emberi szervezetre szabott adagolásban. Használata így valóban veszélyes, könnyen okozhat túladagolást.

Az oklahomai hír azonban nem állta ki a komolyabb ellenőrzés próbáját, hamisnak bizonyult. Az eredeti közlő, a KFOR oklahomai tévéadó jelentősen eltorzította McElyea doktor nyilatkozatát, aki, mint kiderült, egyáltalán nem azt mondta, hogy a sürgősségi osztályok ivermectint túladagolókkal teltek volna meg. A csak vágott formában elérhető interjúban a túlterheltség egyik okaként említette csak az ivermectin-túladagolást - aminek egy másik sajtótermék, a Tulsa World napilap aznapi riportja szerint alapvetően még mindig a covid-járvány a legfőbb oka.

Nem mentegetőzöm: hibáztam. Nem jártam el kellő alapossággal, amikor egy egyetlen forrásra hivatkozó hírt pusztán azért valósnak fogadtam el, mert olyan nagy világlapok is átvették, mint a BBC, ahonnan én szemléztem. Elnézést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt