Az EP bűncselekménynek minősítené a nemi alapú erőszakot, a Fidesz viszont ennek hallatán is genderideológiától retteg

jog
2021 szeptember 16., 18:10
comments 2

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel jogalkotási kezdeményezést fogadott el, amelynek keretében a képviselők jogszabályokat szorgalmaznak a nemi alapú erőszak, illetve megkülönböztetés minden formája ellen. A képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, az unió végrehajtó szervét, hogy a nemi alapú erőszakot új bűncselekményi kategóriaként fogadja el az uniós jogban, mivel ez a besorolás megteremtené a jogi alapot egy áldozatközpontú uniós irányelv számára.

A fideszes EP-képviselők, Hidvéghi Balázs és Járóka Lívia szerint viszont a kezdeményezés célja valójában az, hogy „kötelezővé tegye annak az abszurd elképzelésnek az elfogadását, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek”.

Hidvéghi Balázs februárban az ATV-ben
photo_camera Hidvéghi Balázs februárban az ATV-ben Gif: ATV

Az EP szerint az irányelvnek, többek között a nemek közötti egyenlőség szempontját figyelembe vevő oktatási programokat, a nemi alapú erőszak valamennyi formája elleni küzdelemre irányuló intézkedéseket kell tartalmaznia. A képviselők többsége szerint meg kell erősíteni a tagállamok arra vonatkozó kötelezettségét is, hogy a nemi alapú erőszak esetén a gyermekek feletti felügyeleti és láthatási jogok kellő figyelmet kapjanak.

A nők és lányok ellen irányuló erőszak legszélsőségesebb formája a gyilkosság, de az EP szerint az szintén a nemi alapú erőszak egyik változata, ha a nőket megfosztják a biztonságos és legális terhességmegszakítás lehetőségétől - ezzel nyilván a lengyel abortusztörvényekre is gondoltak. A jelentés emellett leszögezi, hogy nem csak nők, hanem LMBTIQ-emberek is áldozatul eshetnek nemi alapú erőszaknak.

Szerdai évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ígéretet tett arra, hogy az év végéig törvényjavaslatot terjeszt be a nők ellen elkövetett erőszak ellen. A javaslat az internetre és a valós világot egyaránt lefedi, és a megelőzésre, a védelemre és a hatékony bűnüldözésre is kiterjed majd.

Az uniós adatok szerint a nők harmada már tapasztalt fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Az EU-ban hetente mintegy ötven nő veszti életét családon belüli erőszak következtében, és a nők háromnegyede élt már át szexuális zaklatást a munkahelyén.

A fideszes EP-képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményükben különösen elszomorítónak nevezték, hogy „az EP baloldali többsége a nők elleni erőszak témája mögé bújva akarja véghezvinni az ideológiailag motivált akciót.” Hidvéghi Balázs szerint a jelentés a „nemi alapú erőszak” homályos fogalmán keresztül a genderideológiát akarja becsempészni a kötelező uniós szabályok közé. Járóka Lívia pedig azt mondta: „Európában a mi büntetőtörvénykönyvünk az egyik legszigorúbb és kiemelten védi a nőket, gyerekeket. Emellett mindent megteszünk, hogy az elmúlt években Magyarországon kiépített megelőzési, áldozatsegítési és áldozatvédelmi hálózat kiemelkedő minőségű legyen”. (Hát persze.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.