Elutasították a Momentum összes, a Pegasus-ügyre vonatkozó népszavazási kérdését

2021 szeptember 24., péntek 9:35
4

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a momentumos Hajnal Miklós öt, a a Pegasus-ügyre vonatkozó népszavazási kérdését. Hajnal az alábbi kérdésekre várt választ:

  • 1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  • 2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  • 3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  • 4. Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?
  • 5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

Az NVB azzal indokolta döntését, hogy a kérdések egyike sem felelt meg „a választópolgári egyértelműség” követelményének. A döntés ellen 15 napig lehet fellebbezni.

Legutóbb a fideszes elit luxusútjait követő Németh Dániel fotóriporterről derült ki, hogy két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel.

(via hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt