Biden és Putyin „intenzív és érdemi” megbeszélést folytattak a fegyverzet-ellenőrzésről

külföld
2021 szeptember 30., 19:12

Az Egyesült Államok és Oroszország csütörtöki közös nyilatkozatában kijelentette, hogy Joe Biden és Vlagyimir Putyin második ülésükön „intenzív és érdemi” tárgyalásokat folytattak, melyeknek célja az volt, hogy enyhüljön a feszültség a világ két legnagyobb atomhatalma között. A két ország rendelkezik a világ nukleáris fegyvereinek 90 százalékával.

A Genfben csütörtökön tartott második ülésen a Wendy Sherman amerikai helyettes államtitkár és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes által vezetett küldöttségek megállapodtak abban, hogy felállítanak két munkacsoportot, melyek a jövőbeni fegyverzetellenőrzés elveire és céljaira, valamint a stratégiai hatású adottságokra és cselekvésre összpontosítanak. A munkacsoportok a harmadik plenáris ülés előtt fognak összeülni, ám annak időpontját egyelőre nem közölték.

Putyin és Biden jó hangulatban 2021 június 16-án Genfben
photo_camera Putyin és Biden jó hangulatban Fotó: SAUL LOEB/AFP

Biden és Putyin a júniusi genfi csúcstalálkozón abban egyeztek meg, hogy integrált kétoldalú „stratégiai stabilitási párbeszédbe” kezdenek, hogy megalapozzák a jövőbeni fegyverzet-ellenőrzést és kockázatcsökkentési intézkedéseket. Ezután a két ország küldöttségei júliusban újrakezdték a tárgyalásokat.

Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője újságíróknak azt mondta, hogy Washington szerint a csütörtöki egy „nagyon eredményes találkozó” volt. „Ma a vita nagyon interaktív és széleskörű volt, és úgy gondoljuk, hogy sokféle kérdést tudtunk lefedni. Úgy gondolom, ez jó folytatása volt a júliusi találkozónknak, és mindkét küldöttség valóban részt vett a részletekbe menő és dinamikus eszmecserében” -mondta a közigazgatási tisztviselő, de ennél konkrétabbat nem árult el. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.