Körözést adtak ki az orosz Insider főszerkesztője ellen

szeptember 30., csütörtök 12:51

Tiltott határátlépés címén büntetőeljárást indított és körözést adott ki Roman Dobrohotov, a The Insider ellenzéki orosz hírportál főszerkesztője ellen az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – közölte Julija Kuznyecova, az újságíró jogi képviselője a sajtóval.

Az ügyvédnő szerint Dobrohotovot szeptember 23. óta körözik. Az FSZB házkutatást tartott a szülei, a felesége és a nővére lakásán, ahol számítógépeket foglaltak le.

Dobrohotovnál júliusban már tartottak házkutatást. A moszkvai rendőrség szerint „ismeretlen személy ismeretlen helyről” legkésőbb tavaly november 20-án „dezinformációt” osztott meg Roman Dobrohotov felhasználó Twitter-profilján a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt malajziai MH-17-es járat miatti felelősséggel kapcsolatban.

A TASZSZ szerint az ügy összefüggésben áll azzal, hogy Dobrohotov azt állította: Max van de Werff holland újságíró, aki kétségbe vonta, hogy Oroszországot felelősség terheli az ügyben, együttműködik az orosz védelmi minisztérium (hírszerző) főcsoportfőnökségével (GU).

A hírügynökség az Insider szerkesztőségére hivatkozva azt írta, hogy április 26-án ismeretlen személy ellen rágalmazás címén indult eljárás az Insider és a Bellingcat nemzetközi tényfeltáró csapatnak a malajziai utasszállító tragédiájáról folytatott oknyomozása miatt. Az ügyben Dobrohotov tanúként szerepel.

Roman Dobrohotov egy moszkvai tüntetésen. Fotó: Andrej Sztenyin/Sputnik via AFP

Az Insider a Bellingcattel emellett közös kutatást végzett, amiben arra a következtetésre jutottak, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust tavaly augusztusban az orosz katonai hírszerzés emberei mérgezték meg. A Kreml elutasította a vádat, hogy felelős lett volna Navalnij kórházba kerüléséért, és azt állította, hogy a politikus szervezetében a külföldre szállítása előtt nem volt méreg. Navalnij közben saját maga buktatta le a merénylőit. Azóta börtönben van.

Az Insidert az orosz igazságügyi minisztérium idén idegen ügynöknek minősítette, a Bellingcatet pedig Moszkva nyugati hírügynökségek fedőszerveként kezeli. A vádat a csoport elutasította.

Sajtóértesülések szerint Dobrohotov külföldön, az Eho Moszkvi szerint Ukrajnában tartózkodik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt