Szerda reggel egy oknyomozó újságírónál kopogtatott az orosz rendőrség

július 28., szerda 9:37

Az orosz rendőrség szerdán házkutatást tartott egy olyan újság főszerkesztőjének moszkvai otthonában, akinek kiadványát nemrégiben "külföldi ügynöknek" minősítettek.

Roman Dobrohotov, a The Insider hírportál főszerkesztője szerda reggel azt posztolta a Twitteren, hogy „rendőrök kopogtatnak” lakása ajtaján. „Úgy tűnik, mintha razzia lenne” - írta.

Az OVD-Info, a politikai letartóztatásokat figyelő jogsegélycsoport azt közölte, hogy Dobrohotov felesége a csoport forródrótján jelentkezett, és rendőri razziáról számolt be, mielőtt a telefonja elérhetetlenné vált. Az OVD-Info szerint egy ügyvéd indult Dobrohotov lakására.

Roman Dobrokhotov egy moszkvai tüntetésen. Fotó: ANDREY STENIN/Sputnik via AFP

Az orosz ellenzék támogatói, független újságírók és emberi jogi aktivisták fokozott kormányzati nyomással szembesülnek a szeptemberi parlamenti választások előtt, amelyet széles körben Vlagyimir Putyin elnök azon erőfeszítéseinek fontos részeként tartanak számon, hogy megszilárdítsa hatalmát a 2024-es elnökválasztás előtt. Áprilisban három másik újságíróhoz kopogtattak a hatóságok, miután tudósítottak egy Navalnij-féle tüntetésről.

A külföldi ügynökök listájára legutóbb a Lettországban bejegyzett The Insider került fel, amely orosz tisztviselők állítólagos korrupt voltáról és visszaéléseiről, állítólagos ukrajnai és szíriai orosz titkos akciókról, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezéséről közölt vizsgálatokat.

Az igazságügyi minisztérium egy olyan törvény szerint jár el, amely alapján külföldi ügynökként jelölnek meg minden olyan nem kormányzati szervezetet, médiumot és magánszemélyt, amelyek külföldi finanszírozásban részesülnek és politikai jellegűnek nevezhető tevékenységet folytatnak.

A médiának adott kommentárjában Dobrohotov azt mondta, hogy a The Insider továbbra is a szokásos módon, a lett törvényeknek megfelelően fog működni, és nem fog megfelelni a külföldi ügynökökről szóló orosz törvény követelményeinek.

Oroszország a törvényt arra is használja, hogy súlyos bírságokat szabjon ki az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió és Szabadság Rádió (Radio Free Europe/Radio Liberty) műsorszolgáltatóra, mert kiadványaiban nem tudatja, hogy külföldi ügynök. A műsorszolgáltató az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) beavatkozását kérte.