Óriásit nyertek az LMP kiutált társelnökei

szeptember 30., csütörtök 11:10
29

Az előválasztás legnagyobb különbséggel győztes jelöltjei között van az LMP két egykori társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos. A 2018-as választás idején még ők vezették a pártot, de a választás után etikai eljárások indultak ellenük, mert ellenzéki összefogásról állapodtak meg néhány választókerületben a baloldali pártokkal. Előbb Hadházy, majd Szél is otthagyta a pártot, és független képviselőként dolgoztak ebben a ciklusban.

Szél Bernadett a Budakeszi központú választókerületben indult, és 10182 szavazattal győzött Hegyesi Beátával, a DK jelöltjével szemben, aki 2339 szavazatot kapott. Szélt támogatta a Momentumon kívül az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az MMM is. Szél 81,32, Hegyesi 18,68 százalékot szerzett.

Hadházy Ákos Zuglóban indult az MSZP-s Tóth Csaba ellen, aki már nyolc éve a választókerület egyéni képviselője, és akit sokáig a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is támogatott. A Momentum az előválasztási kampányát jórészt arra építette, hogy csak ők számolnának le a baloldal gyanús elemeivel, és erre Tóthot mutatták fel példaként. A kampány finisében Hadházy egy gyanús ingatlanügyet tett a régebbi vádak mellé, úgyhogy végül az összes párt megvonta tőle a támogatását, Tóth Csaba pedig visszalépett a választástól. Így a szavazásnak végül nem volt tétje, de azért összeszámolták a leadott szavazatokat, és ez alapján Tóthnak esélye sem volt. Hadházy 11070, Tóth 2644 szavazatot kapott, azaz 80,72 - 19,28 százalékon álltak, amikor lezárták a szavazást.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Szél és Hadházy a Momentum frakciójához csatlakoznak, ha tavasszal sikerül legyőzniük fideszes ellenfeleiket. Mindkét körzet az ellenzék szempontjából nyerhető körzet, Zuglóban 2010-ben nyert a Fidesz utoljára, míg Budakeszin Szél legutóbb alig néhány szavazattal kapott ki úgy, hogy nem volt mögötte teljes összefogás.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt