Mocskosul hideg volt a tél a déli-sarkon

TUDOMÁNY
2021 október 02., 09:54

-61 fok volt az elmúlt hat hónap átlaghőmérséklete a Déli-Sarkon, ahol a fél éven át tartó éjszaka után szeptember 23-án virradt fel a nap. Ez még ott is szokatlanul hidegnek számít, és különösen meglepő annak tükrében, hogy közben az északi féltekén minden idők legforróbb nyara pusztított.

link Forrás

Az idei télen mért átlaghőmérséklet a feljegyzések 1957-es kezdete óta a leghidegebb, 2,5 celsiusszal alacsonyabb az elmúlt harminc év átlagánál.

A rendkívüli hideg felhízlalta a jeget, idén augusztusban a meteorológiai feljegyzések történetében rangsorban az ötödik legnagyobb méretű tengeri jeget mérték.

Napfelkelte az Antarktiszon
photo_camera Napfelkelte az Antarktiszon Fotó: BRUSINI AURELIEN / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Egyelőre a pár napja tartó sarki nyár se hozott enyhülést. Bár a nap fél év után szeptember 23-án felvirradt, szeptember 30-án, csütörtökön -79,4 fokot mértek az antarktiszi fennsíkon, az orosz Vosztok állomásnál. (Via The Washington Post)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.