Hongkongi cég szállhat be a csődközelbe jutott kínai ingatlanóriásba

2021 október 4., hétfő 5:15

Felfüggesztették a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő vállalat, az Evergrande részvényeinek kereskedését, írja a BBC. A befektetők most a cég bejelentésére várnak, ami a hírek szerint arról szól majd, hogy a hongkongi Hopson Development 51 százalékos részesedést vásárolt az Evergrande-ben ötmilliárd dollárért. A cég egyelőre annyit erősített meg, hogy jelentős tranzakcióról fognak beszámolni.

Az Evergrande 300 milliárd dolláros adóssága komoly aggodalmakat ébresztett az elmúlt hetekben, vannak, akik a Lehman Brotherséhez hasonló összeomlást és az egész világgazdaságon végighullámzó válságot jósolnak. Mások azt mondják, Peking úrrá tud majd lenni a helyzeten, és akár még saját előnyére is fordíthatja. (Az ügy hátteréről és jelentőségéről részletesen írtunk „Pukkanás közelében a kínai ingatlanpiaci buborék, és nem lehet megmondani, hogy mekkora válság lesz majd ebből” című cikkünkben.)

A csődközelbe jutott vállalat jelenleg 70 ezer befektetője felé van elmaradásban, rengeteg alkalmazottuknak és beszállítóiknak is tartoznak, és több mint egymillió kínai lakásvásárló van, aki tetemes előleget fizetett már ki, és egyáltalán nem biztos, hogy kapni is fog valamit a pénzéért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt