70 év alatt több mint kétszázezer francia gyereket zaklathattak a katolikus egyház tagjai

2021 október 5., kedd 8:17
5

A katolikus egyház képviselői által elkövetett szexuális zaklatásokat feltáró francia bizottság kedden tette közzé, hogy vizsgálataik szerint a zaklatásoknak mintegy 216 ezer gyerek lehetett az áldozata 1950 óta.

A bizottság vezetője, Jean-Marc Sauvé ezt azzal egy időben jelentette be, hogy a hivatalos jelentést is nyilvánosságra hozták. A jelentés összeállítása során egyházi, bírósági és rendőrségi dokumentumokat is felhasználtak, és áldozatokkal is készítettek interjúkat.

Jean-Marc Sauve Fotó: THOMAS COEX/AFP

A jelentést a francia katolikus egyház rendelte meg 2018-ban, miután egyházon belüli szexuális zaklatással kapcsolatos botrányok törtek ki több országban is. A jelentést készítő bizottság az egyháztól függetlenül dolgozhatott.

Sauvé keddi bemutatóján elmondta, hogy a problémák ma is léteznek. És beszélt arról is, hogy egészen a kétezres évekig az egyház teljes érdektelenséget tanúsított az áldozatok felé, és igazán csak 2015-16 környékén indult meg érdemi változás. Korábban azonban az egyház nemcsak hogy nem tett eleget a zaklatások megelőzéséért, de volt, amikor bár tudomásuk volt róla, nem foglalkoztak vele, és olyan is, hogy tudatosan engedték zaklatóknak, hogy gyerekek közelébe kerüljenek.

A feltárt ügyek többsége a feltételezések szerint vélhetően mára elévült, azaz a francia törvények értelmében nem lehet vádat emelni miattuk.

Sauvé elmondta azt is, hogy a bizottság maga összesen 2700 áldozatot azonosított, de a kutatásaik és felméréseik alapján az áldozatok tényleges száma becsléseik szerint 216 ezer körül lehet, és a szám 300 ezer fölé is felmehet, ha a laikusok által elkövetett visszaéléseket is beszámítják.

Francois Devaux, a "La parole libérée" alapítója Fotó: THOMAS COEX/AFP

A keddi bemutatón az áldozatok megsegítésére létrehozott szervezet, a La Parole Liberee (A Felszabadított Beszéd) alapítója, Francois Devaux a helyszínen megjelent egyházi vezetőket az emberiség szégyenének nevezte, és elmondta, hogy ebben a feltárt pokolban undorító tömeges bűnöket követtek el, de még rosszabb volt a bizalom, az erkölcsök és a gyermekek elárulása. Erről a szervezetről készített 2019-ben filmet François Ozon, arról akkor részletesen is írtunk.

Sauvé korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt, és nemrég arról beszélt, hogy az elkövetők számát alsó hangon 2900 és 3200 közé teszik. (Reuters, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt