A romániai elnök időt hagy a pártoknak, hátha tudnak új miniszterelnököt találni

külföld
2021 október 05., 16:48

Klaus Iohannis romániai köztársasági elnök kedd esti nyilatkozatában bejelentette, időt hagy a parlamenti pártok tárgyalásaira, csak jövő héten hívja őket kormányalakítási egyeztetésre az elnöki hivatalba.

Iohannis arra reagált így, hogy kedden egy parlamenti bizalmi szavazáson megbukott a Florin Citu vezette román kormány, ráadásul a bizalmi szavazást Citu pártjának egyik korábbi koalíciós partnere kezdeményezte.

Az államfő emellett bírálta azokat a „cinikus politikusokat”, akik a „reformizmus álarcát viselve” vagy éppenséggel a románok érdekeire hivatkozva megbuktatták a kormányt, az országot sújtó egészségügyi és az energia drágulása okozta válságot politikai válsággal tetézték.

Az államfő szerint az energiaárak válsága és a világjárvány közepette kormányra van szüksége az országnak, a politikai válságból kivezető megoldás megtalálása pedig felelősségteljes, érett döntéseket igényel a politikusok és a pártok részéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.