Lehetséges, hogy mindent rosszul gondolunk az elhízásról?

TUDOMÁNY
2021 október 05., 18:33
comments 39

A táplálkozástudomány első alaptétele szerint az elhízás valójában az energia-egyensúly zavara, amit az okoz, ha valaki több kalóriát fogyaszt, mint amennyit eléget. Bruce Spiegelman, a Harvard kutatója szerint "ez az első számú koncepció, ebből indult ki minden". "Ha valaki komoly tudós, annak ez elég nyilvánvaló" - mondta még 2019-ben Gary Taubesnak, a veterán tudományos újságírónak. Taubes most a Stat Newson megjelent nagy cikkében mégis e tézis téves voltát hirdeti, ismertetve azt az American Journal of Clinical Nutrition szeptember 13-i számában megjelent áttekintő tanulmányt, aminek 16 kutató mellett ő maga is társszerzője, és ami alapjaiban kérdőjelezi meg e dogmatikus tétel igazságát.

Nem ez az első alkalom, hogy megkérdőjeleződik a táplálkozástudomány egyik nagy alapigazsága. Az se volt olyan rég, amikor az energia-egyensúly paradigmáján belül kényszerültek változásra, mert egy pökhendi karrierista téves nézetei olyannyira eluralták a szakmát, hogy az gyakorlatilag táplálkozási katasztrófát okozott. A 20. század meghatározó táplálkozáskutatója, Ancel Keys a rivális elméleteket hirdetőket eltiporva tette dogmává, hogy a szív- és érrendszeri betegségekért a túlzott zsírfogyasztás a felelős, ezért aztán évtizedeken át démonizálták a zsírfogyasztást, és ajánlották a zsírokból nyerhető energia kiváltására a szénhidrátokat. Ezt, mint azóta tudjuk, komoly pénzekkel támogatta a cukorlobbi is.

Taubes, illetve, mivel ő csak egyik társszerzője a tanulmánynak, hivatkozzuk inkább a kutatás vezetőjét, a Harvard gyermekorvostani és táplálkozástudományi professzorát, David Ludwigot, most azt állítja, hogy az anyagcsere energia-egyensúlyon alapuló modellje is hibás, nem magyarázza azt a jelenséget, hogy az elmúlt évtizedekben lassú világjárványként terjed az elhízás, de olyan mértékben, hogy az már közegészségügyi katasztrófával fenyeget.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.