Mai áron számolva csaknem ötvenezer dollárt fizetett harvardi kutatóknak az amerikai cukorlobbi, hogy gondosan szemezgetett tanulmányban diszkreditálják azokat a táplálkozástudományi kutatásokat, amelyek a cukorfogyasztás és a keringési betegségek összefüggéseit bizonyították, derült ki egy friss kutatásból.
A nagy cukorsvindli legújabb fordulata már csak azért is különösen mókás, mert idén már kiderült, hogyan ejtette túszul a táplálkozástudományt egy karizmatikus, de összeférhetetlen és zsarnoki figura, az emberi anyagcsere alapjait kutatásaiban teljesen figyelmen kívül hagyó Ancel Keys, akinek fő tevékenysége inkább az ő zsírelméletét cáfoló, vagy annak legalább alternatíváját adó elméletek és azok kidolgozóinak dizskreditálása volt.
Ebben Keys olyan sikeres lett, hogy bár az ötvenes években még bőven eldöntetlen volt, hogy a két nagy táplálékcsoport, a több ezer éve fogyasztott zsír és a csak párszáz éve fogyasztott finomított cukor között a tudomány melyiket okolja a második világháború után járványosan terjedő keringési betegségekért, majd később a krónikus elhízásért, a hetvenes évek elejére már dogmává vált, hogy
mindenért a zsírok a felelősek.
Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!
Már előfizetőnk vagy? Jelentkezz be!
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.