A nagy cukorsvindli

TUDOMÁNY
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Ajándékozás

Cikkek ajándékozásához Közösség vagy Belső kör csomagra van szükséged.

Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be! Ha még nem, válassz a csomagjaink közül!

Mai áron számolva csaknem ötvenezer dollárt fizetett harvardi kutatóknak az amerikai cukorlobbi, hogy gondosan szemezgetett tanulmányban diszkreditálják azokat a táplálkozástudományi kutatásokat, amelyek a cukorfogyasztás és a keringési betegségek összefüggéseit bizonyították, derült ki egy friss kutatásból.

A nagy cukorsvindli legújabb fordulata már csak azért is különösen mókás, mert idén már kiderült, hogyan ejtette túszul a táplálkozástudományt egy karizmatikus, de összeférhetetlen és zsarnoki figura, az emberi anyagcsere alapjait kutatásaiban teljesen figyelmen kívül hagyó Ancel Keys, akinek fő tevékenysége inkább az ő zsírelméletét cáfoló, vagy annak legalább alternatíváját adó elméletek és azok kidolgozóinak dizskreditálása volt.

Zsír vagy cukor: hogyan okozott táplálkozási katasztrófát egy pökhendi karrierista

Négy évtizeden át hirdették a dietetikusok a zsírszegény diéta áldásait. Közben a fél világ kórosan elhízott. Pedig már hatvan éve is tudtuk, hogy az igazi bajokat nem a zsír, hanem a cukor okozza.

Király András
TUDOMÁNY

Ebben Keys olyan sikeres lett, hogy bár az ötvenes években még bőven eldöntetlen volt, hogy a két nagy táplálékcsoport, a több ezer éve fogyasztott zsír és a csak párszáz éve fogyasztott finomított cukor között a tudomány melyiket okolja a második világháború után járványosan terjedő keringési betegségekért, majd később a krónikus elhízásért, a hetvenes évek elejére már dogmává vált, hogy

mindenért a zsírok a felelősek.

Csatlakozz most kedvezménnyel a Körhöz, és olvass tovább!

Ezt a cikket teljes terjedelmében csak előfizetőink olvashatják el. Légy része a közösségünknek, segítsd a 444 működését!

Már előfizetőnk vagy?
Jelentkezz be!