A nagy cukorsvindli

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2016 szeptember 13., kedd 17:11
441

Mai áron számolva csaknem ötvenezer dollárt fizetett harvardi kutatóknak az amerikai cukorlobbi, hogy gondosan szemezgetett tanulmányban diszkreditálják azokat a táplálkozástudományi kutatásokat, amelyek a cukorfogyasztás és a keringési betegségek összefüggéseit bizonyították, derült ki egy friss kutatásból.

A nagy cukorsvindli legújabb fordulata már csak azért is különösen mókás, mert idén már kiderült, hogyan ejtette túszul a táplálkozástudományt egy karizmatikus, de összeférhetetlen és zsarnoki figura, az emberi anyagcsere alapjait kutatásaiban teljesen figyelmen kívül hagyó Ancel Keys, akinek fő tevékenysége inkább az ő zsírelméletét cáfoló, vagy annak legalább alternatíváját adó elméletek és azok kidolgozóinak dizskreditálása volt.

Ebben Keys olyan sikeres lett, hogy bár az ötvenes években még bőven eldöntetlen volt, hogy a két nagy táplálékcsoport, a több ezer éve fogyasztott zsír és a csak párszáz éve fogyasztott finomított cukor között a tudomány melyiket okolja a második világháború után járványosan terjedő keringési betegségekért, majd később a krónikus elhízásért, a hetvenes évek elejére már dogmává vált, hogy

mindenért a zsírok a felelősek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt