A nagy cukorsvindli

TUDOMÁNY
2016 szeptember 13., 19:11

Mai áron számolva csaknem ötvenezer dollárt fizetett harvardi kutatóknak az amerikai cukorlobbi, hogy gondosan szemezgetett tanulmányban diszkreditálják azokat a táplálkozástudományi kutatásokat, amelyek a cukorfogyasztás és a keringési betegségek összefüggéseit bizonyították, derült ki egy friss kutatásból.

A nagy cukorsvindli legújabb fordulata már csak azért is különösen mókás, mert idén már kiderült, hogyan ejtette túszul a táplálkozástudományt egy karizmatikus, de összeférhetetlen és zsarnoki figura, az emberi anyagcsere alapjait kutatásaiban teljesen figyelmen kívül hagyó Ancel Keys, akinek fő tevékenysége inkább az ő zsírelméletét cáfoló, vagy annak legalább alternatíváját adó elméletek és azok kidolgozóinak dizskreditálása volt.

link Forrás

Ebben Keys olyan sikeres lett, hogy bár az ötvenes években még bőven eldöntetlen volt, hogy a két nagy táplálékcsoport, a több ezer éve fogyasztott zsír és a csak párszáz éve fogyasztott finomított cukor között a tudomány melyiket okolja a második világháború után járványosan terjedő keringési betegségekért, majd később a krónikus elhízásért, a hetvenes évek elejére már dogmává vált, hogy

mindenért a zsírok a felelősek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már előfizetőnk vagy? Jelentkezz be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.