Karácsony: Márki-Zay és én külön indulunk a második fordulóban

POLITIKA
2021 október 06., 19:22
comments 4

Külön indul Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A hírt Karácsony a Facebookon jelentette be:

"Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket. Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét. Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett."

Bár korábban az előválasztáson második Karácsony és harmadik Márki-Zay megállapodtak abban, hogy valamelyikük visszalép annak érdekében, hogy ne Dobrev Klára nyerje az ellenzéki előválasztást, végül egyikük sem szállt ki.

Karácsony posztjára reagált lapunknak Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta, hogy szerinte külön neki most nagyobb esélye van, mint Karácsonynak, ha beállna mögé. Ezt közvélemény-kutatások, a közösségi médiás adatok és visszajelzések alapján látja így.

Az előválasztás első fordulójának eredménye:

  1. Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84%)
  2. Karácsony Gergely 169 434 szavazat (27,30%)
  3. Márki-Zay Péter 126 628 szavazat (20,40%)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.