Márki-Zay: Külön nekem most nagyobb esélyem van, mint Karácsonynak, ha beállok mögé

POLITIKA
2021 október 06., 19:49
comments 97

"Külön nekem most nagyobb esélyem van, mint Karácsonynak, ha beállok mögé" - mondta a 444-nek Márki-Zay Péter, miután Karácsony Gergely a Facebookon bejelentette, hogy a mai tárgyalásaik végén úgy döntöttek, hogy külön indulnak a második fordulóban.

"Én a friss közvélemény-kutatások, a közösségi médiás adatok és visszajelzések alapján úgy látom, hogy Karácsony Gergely nem fogja tudni Dobrev Klárát vagy majd Orbán Viktort legyőzni, én erről próbáltam őt meggyőzni. Ő természetesen teljesen jogosan hivatkozik arra, hogy mindeddig azon dolgoztam, hogy őmögé akarjak beállni és beállítani a támogatóimat is, ez nyilván ezekkel a közvélemény-kutatási adatokkal számomra ellehetetlenült."

Márki-Zay szerint a Karácsonyt támogató pártok és maga Karácsony is jobban járnának azzal, ha a főpolgármester állna be őmögé, de erről a háromórás beszélgetés alatt nem sikerült meggyőznie Karácsonyt.

Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta, hogy a mai döntéstől függetlenül minden eddigi ajánlatát tartja Karácsony irányába.

"Maximális garanciát adok neki attól függetlenül, hogyha egyedül nyerem meg, akkor is nagyon szívesen veszem, ha a kormányzati munkában az ő tapasztalata is ott van, az őt támogató pártok természetesen részesei a koalíciónak."

Márki-Zay Péter úgy gondolja, "most sem csinál hiúsági kérdést" a visszalépésből, de most "nem tud mást kiolvasni az adatokból", mint azt, hogyha beállna Karácsony mögé, akkor Dobrev nyerne, "tavasszal meg Orbán Viktor".

A közvélemény-kutatásokon kívül figyelik a közösségi médiát, és megerősítést jelentett Márki-Zay számára a vasárnapi nagygyűlése is, amin "hatalmas, meghatóan nagy tömeg gyűlt össze, és skandálták, hogy ne lépjek vissza, amire én akkor még próbáltam nekik elmondani, hogy ha kell, akkor muszáj lesz."

Az elmúlt napokban négy közvéleménykutatás eredménye is megjelent. A Republikon szerint Karácsony nyerne, Márki-Zay veszítene Dobrev Klárával szemben a második fordulóban.

"A Republikonról már hallottam, de még nem láttam" - mondta a miniszterelnök-jelölt a mai kutatásra. "Nagyon sok tényezőt vettünk figyelembe, nem egyetlen kutatást."

A Závecz Research szerdánpublikált felmérése szerint mindenképpen Dobrev a második forduló esélyese. Ezt a kutatást a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom rendelte meg, az eredmények alapján a hódmezővásárhelyi polgármester kicsit jobban meg tudná szorongatni a DK jelöltjét, mint Karácsony Gergely, és hármuk közül vele érné el a legjobb eredményt 2022-ben az ellenzék.

A Medián tegnap közzétett eredményei szerint Márki-Zay 33 százalékon áll Karácsony Gergely 24 százalékával szemben, miközben Dobrev Klára vezet 37 százalékkal.

Ezzel kapcsolatban Márki-Zay szerint "a nyilvánvaló kérdés az az, hogy a 37-hez a 33 vagy a 24 van-e közelebb". Arra a kérdésre, hogy úgy gondolja-e, hogy a számára mért 33 százalékot Dobrev eredménye fölé tudja-e tornázni a második fordulóban, Márki-Zay azt mondta, hogy "muszáj lesz".

Az MSZP-közelinek mondott Publicus vasárnap azt mérte, hogy az állva maradt jelöltek közül Karácsony Gergely az, akinek esélye lehet az első kört nyerő DK-s Dobrev Klára legyőzésére.

Az előválasztás első fordulójának eredménye:

  1. Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84%)
  2. Karácsony Gergely 169 434 szavazat (27,30%)
  3. Márki-Zay Péter 126 628 szavazat (20,40%)

Márki-Zay szeretne egyeztetni a Momentummal és a Jobbikkal arról, hogy beálljanak mögé. Azt mondta, hogy a Momentummal már egyeztettek telefonon arról, hogy "ezt a döntést hamarosan nekik is meg kell hozniuk". A Jobbik vezetőségével még nem beszélt, de "nagyon sok vidéki Jobbik-szervezetből keresnek lelkesen és szeretnének mellettem kampányolni".

Karácsonnyal Márki-Zay szerint baráti hangnemben váltak el, továbbra is kölcsönös tiszteletet éreznek egymás iránt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.