A legújabb felmérés szerint mindenképpen Dobrev a második forduló esélyese

POLITIKA
2021 október 06., 09:23
comments 33

Elkészült az a közvélemény-kutatás, aminek a számait Márki-Zay Péter szerint figyelembe kell venni, amikor eldöntik, hogy ő vagy Karácsony Gergely lépjen-e vissza az előválasztás második fordulójában. A kettejük közti dráma hátteréről itt írtunk részletesen.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom a Závecz Research kutatóintézetet bízta meg a felméréssel, amelyik a módszertannál azt írja, hogy a csak az ellenzéki szavazókra vonatkozó kérdések esetében +/- 4 százalék a statisztikai hibahatár, az összes választót illető kérdéseknél pedig +/- 2,6 százalék.

Az előválasztás második fordulójának fő esélyese Dobrev Klára

A hétfőn és kedden felvett adatok alapján az előválasztás második fordulójában a Dobrev-Karácsony páros indulása esetén így szavaznának az ellenzékiek:

  • Dobrev Klára: 53%
  • Karácsony Gergely: 39%

Ha Márki-Zay lenne Dobrev kihívója, akkor a felmérés szerint ez a hangulat:

  • Dobrev Klára: 50%
  • Márki-Zay Péter: 43%

Vagyis a felmérés szerint mindenképpen Dobrev Klára nyerne, és Márki-Zay ugyan jobban meg tudná szorongatni, de a különbség az ő és Karácsony várható eredménye között éppen eléri a mérés statisztikai hibahatárát. Ugyanakkor Márki-Zay érvelhet azzal, hogy nemcsak azt mutatja a mérés, hogy ő jobban szerepelne, hanem azt is, hogy ellene Dobrev kicsit rosszabb eredményt érne el.

Átszavazási hajlandóságok

Márki-Zay első fordulós szavazóinak csak 51 százaléka támogatná Karácsonyt a második fordulóban, ha Márki-Zay lépne vissza; míg Karácsony szavazóinak 56 százaléka támogatná Márki-Zayt, ha Karácsony lépne vissza.

Ugyanakkor a Márki-Zay-hívek 29 százaléka Dobrevre szavazna, ha az első fordulós kedvencük visszalép, 20 százalékuk pedig még nem döntötte el, hogy mit tenne. Vagyis itt elég sok még a bizonytalanság.

Karácsony első fordulós szavazói közül 37 százalék szavazna inkább Dobrevre, ha az első fordulós kedvencük visszalép, de csak 7 százalékuk nem döntötte még el, hogy mit tenne a második fordulóban. Ezek alapján nem lehet nagyon egyértelműen megmondani, hogy a másik táborát ki támogatná jobban.

Ami viszont egyértelműen látszik, hogy a momentumos és jobbikos szavazók inkább Márki-Zayt preferálják Karácsonnyal szemben, ha választhatnak kettejük közül. Kérdés, hogy ők mennyire lennének aktívak a második fordulóban, illetve ha eljön egy igazi szavazás ideje, akkor mennyire lennének rugalmasak. (Itt nem Jakab Péter és Fekete-Győr András első fordulós szavazóiról, hanem a pártok szimpatizánsairól van szó.)

A Fidesz a tavaszi választás esélyese

A 2022-es parlamenti választás esetén, a teljes népességen mért kérdések alapján így alakulna a végeredmény:

  • Fidesz lista: 47%
  • Dobrev vezette ellenzéki lista: 39%

vagy

  • Fidesz lista: 47%
  • Karácsony vezette ellenzéki lista: 39%

vagy

  • Fidesz lista: 45%
  • Márki-Zay vezette ellenzéki lista: 40%.

Eszerint Márki-Zay lenne képes a legjobb teljesítményre a mostani hangulat alapján, ám előnye itt is a statisztikai hibahatáron belül van.

Márki-Zay és Karácsony várhatóan szerdán is folytatják az egyeztetéseiket arról, hogy ki lépjen vissza kettejük közül. Az első fordulóban Karácsony mintegy 40 ezerrel kapott több szavazatot Márki-Zay Péternél, de a hódmezővásárhelyi polgármester az azóta készített felmérések alapján hajlik arra, hogy ő az erősebb jelölt. A Median kedd este közölt mérése szerint 11 százalékpontos előnye van Karácsonynyal szemben, míg az előválasztás első fordulójában Karácsony előnye szűk 7 százalékpont volt vele szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.