Karácsony: Nem visszalépek, hanem előre

POLITIKA
2021 október 06., 12:23
comments 58

Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem lép vissza az előválasztás második fordulójától.

"Nem visszalépek, hanem előre" - fogalmazott többször is.

Az elmúlt napokban élénk vita kezdődött közte és Márki-Zay Péter között, hogy melyikük lépjen vissza, mert mindketten attól tartanak, hogy Dobrev Klára előválasztási győzelme után nem lehetne megverni a Fideszt 2022-ben, de magukat alkalmasnak tartották e feladatra. A visszalépési vitáikról itt írtunk részletesen.

Karácsony mögött a bejelentésére felvonultak az őt jelölő pártok, azaz az MSZP, LMP és Párbeszéd vezetői is.

Arról beszélt, hogy az a víziója, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot, és ezt fogja képviselni a második fordulóban is.

"Mindhárman sokkal jobb jelöltek lennének, mint Orbán Viktor" - tért ki a riválisaira, de közben jelezte, hogy "van köztünk érdemi vita is Magyarország újraegyesítéséről". Az újraegyesítéshez szerinte "béke és igazság kell", és ezeket csak ő tudja garantálni.

"A magyar politikát ki kell húzni a polgárháborús hangulatból, a Gyurcsány-Orbán vetélkedés korszakán túl kell lépni", mondta és hozzátette, hogy Dobrev Klárával nem lenne béke a kormányváltás után.

"A társadalmi igazságosságot kiszolgáló rendre van szükség. Az emberek igazságérzetét kell szolgálni. A harmadik köztársaság legnagyobb problémája, hogy nincs stabil alapja a demokráciának. Új típusú szociális demokráciát kell létrehozni, ebben van vitám Márki-Zay Péterrel. Az elszámoltatás mellett jóvátétel is kell" - magyarázta utána el, hogy miben különböznek elképzelései a másik jelöltétől.

"Amikor Márki-Zay azt mondja, hogy mi leszünk a Fidesz, aki nem lop, ezzel vitám van" - mondta.

Lényegében visszavonulót fújt abból a hétfői bejelentésből, miszerint Márki-Zay Péterrel teljes együttműködésben kormányoznának, akármelyikük is lesz a miniszterelnök-jelölt.

"Kész vagyok szövetségek építésére, de nem én kezdtem visszalépésekről beszélni. Szívesen adok garanciát a jobbközép oldalnak is bizonyos, számukra fontos ügyekben. Elszámoltatás, határon túli magyarok jogai esetében például, de arra nem tudok garanciát adni, hogy nem a saját programomat valósítom meg" - mondta szerda kora délután.

"A politika nem matek kérdése. Néhány százaléknyi különbségek semmit sem jelentenek" - fejtette ki arról, hogy Márki-Zay Péter szerint ő az esélyesebb jelölt a legfrissebb felmérések szerint.

A teljes bejelentés itt látható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.