Szocdem kormánynak áll most a zászló Németországban

külföld
2021 október 7., 5:37

Csütörtöktől új szakaszba lépnek a német koalíciós tárgyalások, miután a két héttel ezelőtti választás harmadik és negyedik helyezettje megegyezett egymással, hogy az első vagy a második helyezettel kezdjen-e szorosabb egyeztetéseket. Az elsőt választották.

A választást a szociáldemokraták nyerték (SPD), szorosan mögöttük a kereszténydemokraták végeztek (CDU/CSU). Egyik nagy párt sem tud egyedül kormányt alakítani, és nyolc éve tartó nagykoalíciójukat nem akarják folytatni.

Többség csak úgy alakulhat ki, ha az egyik nagy maga mellé tud venni két kisebbet, és ez a kettő csak a harmadik helyezett Zöldek és a negyedik helyezett liberálisok (FDP) lehetnek, mert a parlamentbe jutott további két párt (AfD, Linke) túlságosan radikális ahhoz, hogy a nagyok szóba álljanak velük.

photo_camera Olaf Scholz Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Zöldek és az FDP mindkét nagytól kaptak ajánlatot, hogy együtt csatlakozzanak egy új kormányhoz, és a két kicsi mostanáig leginkább egymással tárgyalt arról, hogy kit emeljenek hatalomra.

Szerdán jelentették be, hogy a szociáldemokratákkal kezdik meg a komolyabb egyeztetéseket, és ez azt jelenti, hogy a mostani állás szerint a kancellári tisztség megszerzésére Olaf Scholznak van a legnagyobb esélye. (politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt