Szocdem kormánynak áll most a zászló Németországban

külföld
2021 október 07., 05:37

Csütörtöktől új szakaszba lépnek a német koalíciós tárgyalások, miután a két héttel ezelőtti választás harmadik és negyedik helyezettje megegyezett egymással, hogy az első vagy a második helyezettel kezdjen-e szorosabb egyeztetéseket. Az elsőt választották.

A választást a szociáldemokraták nyerték (SPD), szorosan mögöttük a kereszténydemokraták végeztek (CDU/CSU). Egyik nagy párt sem tud egyedül kormányt alakítani, és nyolc éve tartó nagykoalíciójukat nem akarják folytatni.

Többség csak úgy alakulhat ki, ha az egyik nagy maga mellé tud venni két kisebbet, és ez a kettő csak a harmadik helyezett Zöldek és a negyedik helyezett liberálisok (FDP) lehetnek, mert a parlamentbe jutott további két párt (AfD, Linke) túlságosan radikális ahhoz, hogy a nagyok szóba álljanak velük.

Olaf Scholz
photo_camera Olaf Scholz Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Zöldek és az FDP mindkét nagytól kaptak ajánlatot, hogy együtt csatlakozzanak egy új kormányhoz, és a két kicsi mostanáig leginkább egymással tárgyalt arról, hogy kit emeljenek hatalomra.

Szerdán jelentették be, hogy a szociáldemokratákkal kezdik meg a komolyabb egyeztetéseket, és ez azt jelenti, hogy a mostani állás szerint a kancellári tisztség megszerzésére Olaf Scholznak van a legnagyobb esélye. (politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.