Texasban egy bírósági döntés után ismét hatályba lépett az abortusztilalom

2021 október 9., szombat 10:50
1

Az eredetileg szeptember elsején életbe lépett szabályozást, ami a terhesség hatodik hetétől tiltotta az abortuszt, nemrég helyezte hatályon kívül egy austini szövetségi bíró, a döntést azonban a konzervatív beállítottságú New Orleans-i fellebbviteli bíróság elé vitték, ahol úgy döntöttek, a törvény ismét hatályba lép.

A jogszabály szerint a terhességet tilos megszakítani attól az időponttól, amikor a magzat szívverése már megállapítható. A rendkívül szigorú javaslat lényegében ellehetetleníti az abortuszt, mert ez – jellemzően a hatodik hét – a terhességnek olyan korai szakasza, amikor sok nő még nem is tud róla, hogy terhes.

Fotó: ADAM J. DEWEY/NurPhoto via AFP

A törvény azokban az esetekben sem engedi az abortuszt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye. Azoknak viszont tízezer dollárt, vagyis nagyjából hárommillió forintot adnak, akik bejelentést tesznek arról, ha Texasban valahol a törvény előírásait figyelmen kívül hagyva végeztek magzatelhajtást.

Az igazságügyi minisztérium szerint a texasi törvény megfosztja a nőket attól az alkotmányos joguktól, hogy saját maguk dönthessenek a saját testükről, ahogy azt az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1973-ban a Roe kontra Wade ügyben kimondta.

Az új szabályozás óta a texasi abortuszklinikákon nyolcvan százalékkal esett vissza a páciensek száma, miközben a Texasszal szomszédos államokban megteltek a várólisták. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt