Dobrev szerint Márki-Zay decemberig sem tudná egyben tartani az ellenzéki összefogást

POLITIKA
2021 október 12., 09:20
comments 38

Dobrev Klára kedden azzal állt a kampánystábja kamerái elé, hogy szerinte Márki-Zay Péter Trump-típus élethalálharccá változtatta az előválasztási versengést. A DK miniszterelnök-jelöltje egy videóban beszélt arról, hogy „megjelent a gyűlölködés, a hazug lejárató kampány, a hazaárulózás”. Azt mondta, hogy ez egy ismert recept Orbántól Trumpig: „Ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami az eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb.”

A két jelölt közötti kampány azután durvult be, hogy Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a haza elárulóinak tartja azokat a párbeszédes politikusokat, akik Dobrev Klára mellett álltak ki. Később ezért bocsánatot kért, és azt mondta, fáradtan rosszul fogalmazott, és nem tartja őket hazaárulóknak. Végül arról a nyilatkozatról sem sikerült megegyezniük, ami kimondta volna, hogy bárki is nyeri a második fordulót, a másik ott fog állni mögötte.

Elmondása szerint Dobrev Klára most azért reagál Márki-Zay Péter kijelentéseire, mert úgy látja, a populizmus ellen nem lehet aranyoskodva küzdeni. Valamint attól tart, hogy ez a kampány szétveri az ellenzéki összefogást, ami pedig a „jövő évi győzelem garanciája lehetne”. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy aki fideszesnek mutatja a legnagyobb ellenzéki párt szavazóit, aki általános pártellenes hangulatot szít akkor, amikor a szövetséges ellenzéki pártok legalább 2,5 millió szavazója nélkül esélye sincs a kormányváltásnak, aki Trump módjára bejelenti, hogy ha veszít, akkor csalást fog kiáltani, aki lehazaárulózza a nem őt támogató ellenzékieket, majd ezt a fáradtságra fogja, de közben megismétli a valótlan rágalmait, aki szerint az, hogy egy ellenzéki politikus nem őt támogatja, csak zsarolás miatt lehetséges, és aki szerint a nem őt támogató politikusoknak még a családjuk is megveti, az nem fog tudni jövő tavasszal nyerni” - modnta Dobrev, aki ezt a viselkedést tartja az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszélyt.

Dobrev szerint Márki-Zay így nemhogy áprilisig, de még decemberig sem tudná egyben tartani az ellenzéki összefogást.

Ezt azzal indokolta, hogy az előválasztás után nem lesz elég, ha a szövetséges pártok elnökei felsorakoznak a győztes mögé. „Ez meg fog történni, biztos vagyok benne” -tette hozzá. De fel kellene sorakozniuk a pártok szavazóinak is, akik Dobrev szerint ellehetetlenít a Fidesz-stílusú lájárató kampány.

Értem és ismerem azt a politikát, amit a tesztoszteron és a hiúság fűt, tele van vele a világ, de ha ez a politika az ellenzéki összefogást gyengíti, az már nem magánügy, az már valamennyiünk ügye” - mondta Dobrev, aki pont ettől akarja megvédeni az ellenzéki összefogást. Hozzátette, hogy aki az összefogás bármely szereplője ellen lejárató kampányt indít, Orbánnak tesz szívességet.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.