Miért nem jött össze a Dobrev–Márki-Zay közös nyilatkozat?

POLITIKA
2021 október 12., 04:04
comments 63

Hétfőn bedurvulni látszott a Dobrev Klára és Márki-Zay Péter közötti miniszterelnök-jelölti verseny. Márki-Zay Péter egy nyilatkozatában arról beszélt, a haza elárulóinak tartja azokat a párbeszédes politikusokat, akik nem követték Karácsony Gergelyt, hanem Dobrev Klára mellett álltak ki. Miután a megszólaláson többen felháborodtak, Márki-Zay bocsánatot kért, és azt mondta, fáradtan rosszul fogalmazott, és nem tartja őket hazaárulóknak.

Az Egyenes beszédben hétfő este ez volt a téma - Dobrev Klára itt arról beszélt, nem tudna olyan fáradt lenni, hogy hazaárulónak nevezze politikai ellenfeleit. A műsorban előkerült, hogy a két jelölt néhány napja közös nyilatkozatot tervezett kiadni, hogy ne durvuljon el a kampány, ez végül mégsem jött össze.

De mi történt pontosan?

Dobrev: Azt kérte, hogy ne lehessen alaptalanul vádaskodni

Dobrev Klára a műsorban azt mondta, Márki-Zay Péter ajánlotta neki, hogy egy közös nyilatkozatot adjanak ki, ami szerint bárki is nyeri a második fordulót, a másik ott fog állni mögötte. Dobrev Klára pedig azt kérte, írják bele, hogy nem lehet alaptalanul bárkit bármivel, például zsarolással vádolni. A nyilatkozat végül nem jött össze.

Márki-Zay: Nem írhatta alá, hogy azonosak az esélyek

Márki-Zay Pétert még a vasárnapi kampányrendezvény után kérdeztük meg arról, az ő szemszögéből hogy nézett ki a beszélgetés Dobrev Klárával. Márki-Zay azt mondta, ő hívta fel a DK-s jelöltet, hogy adjanak ki egy nyilatkozatot arról, nem fog szétesni az ellenzék a második fordulóban.

„Ő tett egy szövegjavaslatot, én egyetlen mondatot kértem, hogy vegyünk ki belőle: ami azt állította, hogy kettőnknek azonos esélyeink vannak Orbán Viktor ellen. Mondtam, hogy ezt nyilvánvalóan nem írhatom alá, mert ez nem igaz.” Márki-Zay arra utal, hogy szerinte neki vannak jobb esélyei Orbánnal szemben, ezt többek között a Medián felmérésével támasztja alá.

Márki-Zay szerint emiatt nem tudtak kiadni közös nyilatkozat, pedig „nagy szükség lett volna az interneten elharapózott gyűlöletkeltés miatt egy békítő nyilatkozatra”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.