Nálunk elég, ha a zsebünkben van egy maszk, máshol védettségi nélkül dolgozni sem szabad

járvány
2021 október 15., 13:01
comments 2

Ma léptek életbe Olaszországban az új járványügyi szabályok, melyek részben lazításokat jelentenek, ugyanakkor kötelezővé teszik a védettségi igazolványt nagyjából mindenhez, így ahhoz is, hogy valaki bemehessen dolgozni. A szigorú lépést rengeteg egyeztetés előzte meg a szakszervezetekkel, az állami és a magánszféra döntéshozóival, és viszonylag hosszú türelmi időt adtak, hogy aki még nem tette, beoltassa magát. Olaszországban már nyolcvan százalék feletti az átoltottság a tizenkét év felettiek körében, a vakcinát jellemzően az ötven évnél idősebb emberek utasítják el.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályok szigorúak, sokan érzik úgy, hogy szabadságukban korlátozva vannak. Múlt szombaton legalább tízezer ember vonult az utcára Rómában, hogy tüntessenek a döntés ellen, ezekre az emberekre jó érzékkel rátapadtak az újfasiszták, és nagyjából száz ember megrohamozta a legnagyobb szakszervezet, a CGIL római székházát. A tüntetők többségének semmi köze nincs ezekhez a szervezetekhez, azért tiltakoztak, mert nem érzik fairnek, hogy ha nincs védettségi igazolványuk, akkor nem dolgozhatnak. Ki egyébként nem rúghatják őket, de amíg nem dolgoznak, fizetést sem kapnak.

Mára nagyon sok helyen várható tiltakozás, sztrájk, a munka felfüggesztése néhány órára, és már a kora reggeli órákban több helyütt próbálták akadályozni a forgalmat az oltásellenesek. Az elmúlt napokban az okozott aggodalmat, hogy tiltakozásra készültek a kikötőkben, és munkaerőhiányra számítanak a szállítmányozásban is. Úgy becsülték, legalább százezer munkás eshet ki a rendszerből a védettségi igazolvány hiánya miatt. Itt problémát jelent az is, hogy sok a külföldi sofőr, akik Szputnyikot, vagy más, az Európai Gyógyszerügynökség által el nem ismert oltást kaptak hazájukban.

Minden régióból érkeznek hírek kisebb rendbontásokról és miniszabotázsokról, cikkünk írása idején Triesztben és Genovában több ezren tünteteknek a kikötőknél.

Az olasz szabályok egyedülállóan szigorúak egész Európában. Mától csak az veheti fel a munkát, aki megkapta az oltás mindkét dózisát, vagy ha 48 órán belül készült negatív PCR-tesztet mutat fel, vagy bizonyítékot arra, hogy már átesett a betegségen. A védettség ellenőrzése a munkáltató feladata, ha ezt elmulasztják, komoly bírságra számíthatnak. A védettségi igazolványt júniusban vezették be, csak ezzel lehet moziba, étterembe, fitneszterembe, múzeumba - nagyjából bármilyen zárt helyre menni.

A szigor oka nem az, hogy rosszul állnak a járvánnyal szemben. Valójában ugyanis elég jól állnak.

Magas az átoltottság, és a szigorú szabályoknak köszönhetően sikeresen tartják alacsonyan a fertőzésszámot és a kórházban ápoltak számát. A cél az, hogy a lehető legkisebb veszteséggel ússzák meg a negyedik hullámot, és ne kelljen újra leállítani a gazdaságot. Olaszországban arra jutottak, hogy ez csak úgy fog menni, ha minden létező eszközzel igyekeznek megfékezni a vírus terjedését és kilencven százalék fölé viszik az átoltottságot.

Emberek a milánói metrón 2021. október 6-án.
photo_camera Emberek a milánói metrón 2021. október 6-án. Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Péntek reggel Orbán Viktor a zárt helyeken való maszkviselésről azt mondta, „jó, ha van a zsebünkben egy maszk”, de „ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd minket”, mert „egyetlen dolog véd meg minket”, az oltás. Ez persze ebben a formában nem igaz, ha a maszk nem védene, aligha lenne a legfontosabb védőfelszerelés évtizedek óta a világminden egészégügyi intézményében. előírt és nem lett volna értelme hordani, és nem véletlen, hogy például Kenyában még az utcán is viseli mindenki. A kormányfő szokásos „interjújában” nem is vesztegetett túl sok szót a járványra, úgy ítélte meg, fontosabb probléma a migráció, és hogy a németek nem bánják, ha ázsiai vagy afrikai gyerekek születnek a hazájukban.

Pedig érdemes lenne beszélni azért a járványról is. Olaszországban, ahol ma vezették be Európa legszigorúbb szabályozását, kimondottan jól állnak a járvány elleni harcban. Nyolcvan százalék felett van az átoltottság, ez az arány hazánkban 59 százalék.

Európában nem sok helyen lehet maszk és/vagy védettségi nélküli zárt térben tartózkodni, Magyarországon simán, és szinte sehol se kérik el az igazolványt. Vadászati kiállításon, focimeccseken lehelnek egymás arcába az emberek, akiktől szintén nem kértek bizonyítékot arra, hogy nem jelentenek veszélyt honfitársaikra. Ez meg is látszik az adatainkon. Folyamatosan növekszik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció, az elmúlt 24 órában 1249 új fertőzöttet azonosítottak, már 800-an vannak kórházban és tízen bele is haltak a covidba.

A pozitív tesztek aránya már 7,12 százalék, ami bőven felette annak az 5 százalékos szintnek, ami alatt az Egészségügyi Világszervezet szerint még kontroll alatt tartott járványról beszélhetünk. Összehasonlításképpen: ez az arány Olaszországban a legfrissebb adatok szerint 0,82 százalék. Tehát kevesebb mind 1.

link Forrás

Ha az ember képes elkergetni lelki szemei elől a határunkat fenyegető illegális bevándorlók tömegeinek képét, könnyen beláthatja, hogy nagyon nem jók a tendenciák. A legjobb megoldás valóban az lenne, ha mindenki beoltatná magát, akinél ennek nincs egészségügyi akadálya. Az is jó megoldás lenne, ha minél előbb megkapná a harmadik oltást mindenki, főleg azok az idősek, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség a kínai vakcinától.

Egy turista Rómában felmutatja az oltási igazolványát, mielőtt a Colosseumba lépne.
photo_camera Egy turista Rómában felmutatja az oltási igazolványát, mielőtt a Colosseumba lépne. Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Az orvosok, tudósok egyértelműen ajánlják, hogy zárt helyen, tömegközlekedési eszközön viseljünk maszkot, de egyelőre ezt a tanácsot kevesen fogadják meg. Mivel a hazai járványügyi adatszolgáltatás az egész EU-ban a legszegényesebb, nem is biztos, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy mekkora veszélyt jelent a negyedik hullám erősödése. Emellett a kormányzati koronavírusoldalon az elmúlt hetekben több szó esett a rezsi és a Brüsszel ellen vívott harcról, mint a járványügyi intézkedésekről.

Az olasz kormány nem népszerű, hanem ésszerű intézkedéseket hozott. Készültek is arra, hogy tiltakozások lesznek, és hogy bizonyos iparágakban munkaerőhiányhoz vezet a védettségi igazolvány kötelezővé tétele, de Mario Draghi miniszterelnök határozottan képviseli a kormány álláspontját. Olyannyira, hogy nemet mondott az olasz ipari szövetség, a Confindustria kérésére, hogy biztosítson a kormány ingyenes tesztet azoknak a dolgozóknak, akik nincsenek beoltva. A válasza az, hogy oltassák be magukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.