Az abortusz szigorítása ellen tüntettek Pozsonyban

2021 október 19., kedd 6:01

Hétfő este több százan tüntettek Pozsonyban a biztonságos és törvényes terhességmegszakítás mellett és a nők reprodukciós jogainak korlátozása ellen. A „Nem leszünk csendben” (Nebudeme ticho) mozgalom Pozsony mellett több más szlovákiai városban, illetve Brünnben és Prágában is demonstrációt szervezett - írja az Új szó.

„Elég!”, írja az egyik felirat a pozsonyi tüntetésen. Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A szlovák parlament október 6-án még csak első olvasatban ugyan, de elfogadta azt az Anna Záborská (OĽaNO–Keresztény Unió) konzervatív parlamenti képviselő által beterjesztett törvényt, mely szigorítana a terhességmegszakítás feltételein. A jelen lévő 130 képviselőből 75-en támogatták a javaslatot. Az ellenszavazatok főként a liberális SaS párt, valamint a szociáldemokrata Hlas soraiból érkeztek.

A javaslat 48 óráról 96 órára tolja ki a várakozási időt, amely során a kismamák a kérvény benyújtását követően „átgondolhatják a visszafordíthatatlan lépést”. Záborská szerint erre azért van szükség, hogy a nőknek elég idejük legyen megismerni a lehetőségeiket, ugyanis szerinte sokan a kedvezőtlen anyagi, illetve szociális helyzetük miatt riadnak vissza a gyermekvállalástól.

Emellett az abortuszra a művi terhességmegszakítás helyett a terhesség művi befejezése fogalmat használnák. Megtiltanák az abortuszra irányuló „reklámokat”, amikbe a képviselő érvelése szerint a klinikák tájékoztatói is beletartoznak, és kérdőívben mérnék fel, miért döntenek a terhesség megszakítása mellett a nők.

Az új törvényről a szlovák parlament soron következő ülésén döntenek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt