Kovács Zoltán: 616 ezren mentek ki a vadászati világkiállításra

KULTÚRA
2021 október 19., 17:02
comments 20

A központi helyszínen, a Hungexpon 616 ezren látták az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága – mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos Budapesten.

Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos, a szövetség elnöke beszédet mond a Magyar Vizslák Világszövetségének főtenyészvizsgáján a Fejér megyei Soponyán 2021. október 2-án.
photo_camera Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos, a szövetség elnöke beszédet mond a Magyar Vizslák Világszövetségének főtenyészvizsgáján a Fejér megyei Soponyán 2021. október 2-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Kovács Zoltán azt mondta, a világkiállítással kapcsolatos számok összesítése még tart, hiszen a vidéki rendezvények év végéig tartanak. December 29. és 31. között a még májusról elhalasztott nemzetközi kutyashow-val zárul a vadászati világkiállítás programsorozata.

A kormánybiztos azt mondta, a Hungexpón a tárlatot 60 ezer diák látta.

Azt is mondta, hogy a vidéki rendezvények nagyon népszerűek voltak, Vásárosnaményben például napi 5000-6000 érdeklődőt vonzott a rendezvény. Ez mind azt mutatja, hogy a vadászattal kapcsolatos témákra, főleg abban a kontextusban, ahogyan azt a világkiállítás programsorozatában megfogalmazták, meg lehet szólítani az embereket, túlmutatva az elsődleges szakmai célcsoportokon.

Ahogy arról korábban írtunk, a teljes látogatószám úgy jön ki, hogy olyan eseményeket is a programhoz csaptak, amiknek nem sok közük van a vadászathoz, de akár a természethez sem nagyon, viszont a látogatóikat be lehet számolni:

Kovács Zoltán szerint 20 nap alatt soha nem látott számú embert sikerült elhozni a Hungexpóra, a rendszerváltás óta ilyen méretű és komplexitású eseménysorozatot még nem rendeztek, és a legújabb turisztikai számok alapján az ilyenkor szokásosnak kb. a háromszorosa volt a vendégéjszakák száma Budapesten.

Október 1. és 16. között 1,3 millió vendégéjszaka realizálódott a hazai szálláshelyeken, 27 százalék a fővárosban. Tavaly 5000 körül realizálódott a napi szállásfoglalás ebben az időszakban, idén napi 17 ezer, a szobakapacitás kihasználtsága tavaly 10 százalék, idén 50 százalék volt szeptember végén, október elején – mondta. A fővárosi vendégforgalom 74 százaléka külföldi volt, főleg a közép-európai desztinációból érkeztek sokan a kiállításra. (Tavaly ilyenkor egyébként a koronavírus-járvány még sokkal súlyosabban sújtotta a világot és Magyarországot.)

Kovács Zoltán és Semjén Zsolt egy vizát enged a Dunába az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon bemutatott tokhalak visszatelepítésén a Népfürdő utcai Duna-parton 2021. október 14-én.
photo_camera Kovács Zoltán és Semjén Zsolt egy vizát enged a Dunába az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon bemutatott tokhalak visszatelepítésén a Népfürdő utcai Duna-parton 2021. október 14-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, 1500 rendezvényt tartottak az országban, számos építészeti projektet létrehoztak, közte Frigyes főherceg fa pavilonját Gemencen vagy a bodajki kastélyt.

Azt mondta, a Hungexpo a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült el, hiszen ez volt az első ott tartott nemzetközi rendezvény, és csak a második a vadászati kiállítás, ettől kezdve pedig évente kb. 200 nagy rendezvényt tartanak majd ott. Korábbi tervek szerint a fővárosi állatkert biodómja is helyszínként szerepelt volna.

A járványhelyzet miatt több afrikai ország és Oroszország sem tudott eljönni a vadászati világkiállításra, de így is kb. 50 országnak volt saját tárlata, a 10 konferencián (ebből 6 nemzetközin) hivatalosan több mint 100 ország képviseltette magát – mondta.

Semjén szerint a turizmus tekintetében három nagy eseményre építették az őszi időszakot, augusztus 20., az eucharisztikus kongresszus és a vadászati kiállítás, és ezekben az időszakokban a turizmus ugrásszerűen megnőtt.

A tematikus kiállítást a fenntarthatóság jegyében rendezték, így minden eleme fenn fog maradni, például a Totem című alkotás a keszthelyi Vadászati Múzeum elé kerül – mondta Semjén Zsolt. (A szoborról közben kiderült, hogy miközben elvileg elhullajtott agancsokból áll, több agancs is fűrészelés nyomait viseli.) (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.