Egy nappal az előző rakétázás után most egy tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

2021 október 20., szerda 4:19

Kedden egy új típusú, tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétát (SLBM) teszteltek Észak-Koreában. Erről az állami hírügynökségük számolt be, miszerint „az új SLBM nagyban hozzá fog járulni az ország védelmi technológiájának fejlődéséhez és a haditengerészet víz alatti műveleti képességeihez”.

2016-ban már lőttek ki ballisztikus rakétát tengeralattjáróról, méghozzá ugyanerről, csak akkor még egy más típusú rakétát teszteltek. Ennek az újabb típusnak a tájékoztatás szerint már olyan fejlett repülésirányítási rendszere van, ami lehetővé teszi „az oldalmozgást és a siklórepülést is”.

A KCNA által közölt fotók a legutóbbi rakétatesztről Fotó: STR/AFP

A KCNA által közzétett felvételeken egy vékonyabb és kisebb rakéta látható a korábbról ismert SLBM-típusnál, amit a múlt heti phenjani védelmi kiállításon mutathattak be először. Elemzők szerint egy kisebb rakéta kisebb hatótávolságot jelent, viszont többet lehet belőle tárolni egy tengeralattjárón.

Észak-Korea most már gyakorlatilag napi szinten tesztel rakétákat, a mostani teszt előtti napon is indítottak egy ballisztikus rakétát a Japán tenger felé. Ez idén már a nyolcadik nagyobb észak-koreai fegyverteszt volt.

Úgy tudni, az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kezdeményezésére szerdán ül össze, hogy megvitassák az észak-koreai fegyverteszteket. Az ENSZ határozatai ugyanis tiltják, hogy Észak-Korea olyan ballisztikus rakétákat fejlesszen, amik akár nukleáris robbanófejeket is hordozhatnak.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a rakétaindítás miatt megszakította a parlamenti választások előtti kampánykörútját. Kormányát arra kérte, vizsgálják felül Japán nemzetbiztonsági stratégiáját. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt