Luxemburg legalizálta a marihuána termesztését és fogyasztását

külföld
2021 október 22., 09:59
comments 11

Luxemburgban a jövőben a felnőtt állampolgárok legálisan termeszthetnek és fogyaszthatnak marihuánát. A kormány pénteki bejelentésében azzal indokolta a teljes legalizálást, hogy a tilalom nem rettentette el a fogyasztókat.

Az új szabályok szerint a 18 évnél idősebbek háztartásonként legfeljebb négy tő marihuánát termeszthetnek saját fogyasztásra. Engedélyezett lesz továbbá a magkereskedelem, tekintet nélkül a növények aktív hatóanyag-tartalmára.

A kormány tájékoztatása szerint a magokat boltokban is be lehet majd szerezni, de behozataluk és online kereskedelmük is engedélyezett lesz.

A marihuánafogyasztás bizonyos korlátait fenntartják, a jövőben is tilos lesz közterületen szívni, illetve szállítani a marihuánát, valamint továbbra is tilos lesz kereskedni vele - a kereskedelembe az ingyenes átadást is beleértve. Három grammnál kisebb mennyiség szállítása és fogyasztása azonban a jövőben már csak szabálysértésnek minősül majd.

Vagyis az új szabályozás lényegében az otthoni marihuánatermesztést és fogyasztást legalizálta, de még így is Luxemburg az első európai állam, ahol bármilyen formában legális a fogyasztás - Európában ez idáig csak dekriminalizációra volt példa. A marihuána fogyasztása technikailag még Hollandiában is illegális, bár a rekreációs használat büntetésétől eltekintenek. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.