Orbán politikai agglegénynek érzi magát és a Fideszt

POLITIKA
2021 október 26., 15:44
comments 7

A magyar miniszterelnök kedden a Karmelitában fogadta a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét, Marine Le Pent, hogy megtárgyalják, mi a bajuk az EU-val és hogyan fognak pártjaik együttműködni az Európai Parlamentben. Erről egyébként júliusban már aláírtak egy nyilatkozatot, hiszen mióta a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, képviselői frakció nélkül ülnek az Európai Parlamentben. (Az egyetlen egy KDNP-s képviselő maradt.)

Orbán Viktor fogadja Marine Le Pent a budai várnegyedben 2021. október 26-án.
photo_camera Marine Le Pen és Orbán Viktor Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Orbán most arról beszélt, hogy „egész Európában a hagyományos pártstruktúrák átalakulófélben vannak”, és alkalmazkodni akarnak ehhez a változáshoz, ezért együtt akarnak működni egymással. Úgy látja, hogy az, ami ma az európai baloldaltól jobbra áll, mindenképpen megújulásra szorul. „És ez a megújulás csak úgy mehet végbe, ha szövetségeket kötünk egymással. Bennünket ez a gondolat érdekelt, mert mi is agglegények lettünk. Újra. Európai politikai agglegények. Tekintettel arra, hogy az Európai Néppártban már nem lehetett maradni, olyan mértékben a főáramú baloldali ideológia hálójába került, hogy ott nekünk már keresnivalónk nem volt. Úgyhogy mi érdekeltek vagyunk abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás” - mondta.

Orbán azt mondta, hogy a júliusi nyilatkozat óta építik az együttműködést, és a mai találkozója Le Pennel, ennek egy fontos állomása. Szeretné, ha a következő hetekben és hónapokban ez a folyamat felgyorsulna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.