Indiában letartóztattak három kasmíri muszlim diákot, mert Pakisztánnak szurkoltak a krikett világkupán

külföld
2021 október 28., 08:40

Az észak-indiai Uttar Pradesh állam rendőrsége őrizetbe vett három, kasmíri muszlim vendégdiákot, mert túl hangosan ünnepelték Pakisztán India felett aratott győzelmét az országban zajló krikett világkupán.

A pakisztáni csapat kapitánya, Babar Azam sikeresen védi a wicketet az indiai dobótól.
photo_camera A pakisztáni csapat kapitánya, Babar Azam sikeresen védi a wicketet az indiai dobótól. Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

Pakisztán 10 ponttal nyert India ellen a T20 világkupán (ez a krikett rövidített verziója, ahol egy meccs nem öt napig, hanem csak pár óráig tart, mert limitálják a játékok számát). A három cserediák a hatóságok szerint "India-ellenes és Pakisztán-párti szlogeneket" kiabált, ezért most "ellenségesség keltésével és kiberterrorizmussal" gyanúsítják őket.

India és Pakisztán megalakulásuk óta ellenségesek egymással, a rivalizálás fő terepe pedig a mindkét országban legnépszerűbb sportnak számító krikett. A heves nacionalista érzületet jól szemlélteti, hogy a vereség után az indiai csapat egyetlen muszlim játékosára, Mohammed Shamira azonnal rászálltak a trollok a közösségi médiában, ahol egyből azzal vádolták, hogy direkt hagyta pontokat szerezni a pakisztáni csapatot.

Az uttar pradesh-i eset nem is egyedi. A BBC beszámolója szerint szerdán Radzsasztán államban is őrizetbe vettek egy tanárnőt, aki a WhatsAppon ünnepelte Pakisztán győzelmét. Őt az állásából is elbocsátották emiatt. Pandzsáb államban pedig a feldühödött csőcselék kasmíri diákokra támadt, mert ünnepelni merték Pakisztán győzelmét. (Via BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.