Indiában letartóztattak három kasmíri muszlim diákot, mert Pakisztánnak szurkoltak a krikett világkupán

külföld
2021 október 28., 08:40
comments 1

Az észak-indiai Uttar Pradesh állam rendőrsége őrizetbe vett három, kasmíri muszlim vendégdiákot, mert túl hangosan ünnepelték Pakisztán India felett aratott győzelmét az országban zajló krikett világkupán.

photo_camera A pakisztáni csapat kapitánya, Babar Azam sikeresen védi a wicketet az indiai dobótól. Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

Pakisztán 10 ponttal nyert India ellen a T20 világkupán (ez a krikett rövidített verziója, ahol egy meccs nem öt napig, hanem csak pár óráig tart, mert limitálják a játékok számát). A három cserediák a hatóságok szerint "India-ellenes és Pakisztán-párti szlogeneket" kiabált, ezért most "ellenségesség keltésével és kiberterrorizmussal" gyanúsítják őket.

India és Pakisztán megalakulásuk óta ellenségesek egymással, a rivalizálás fő terepe pedig a mindkét országban legnépszerűbb sportnak számító krikett. A heves nacionalista érzületet jól szemlélteti, hogy a vereség után az indiai csapat egyetlen muszlim játékosára, Mohammed Shamira azonnal rászálltak a trollok a közösségi médiában, ahol egyből azzal vádolták, hogy direkt hagyta pontokat szerezni a pakisztáni csapatot.

Az uttar pradesh-i eset nem is egyedi. A BBC beszámolója szerint szerdán Radzsasztán államban is őrizetbe vettek egy tanárnőt, aki a WhatsAppon ünnepelte Pakisztán győzelmét. Őt az állásából is elbocsátották emiatt. Pandzsáb államban pedig a feldühödött csőcselék kasmíri diákokra támadt, mert ünnepelni merték Pakisztán győzelmét. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt