Biden szerint ügyetlen volt az amerikai diplomácia, ezért alalkult ki feszültség Franciaországgal

külföld
2021 október 29., 19:08
comments 1

„Amit tettünk, az elég ügyetlen volt. Nem volt benne sok elegancia.” Ezt mondta Joe Biden az Emmanuel Macronnal folytatott megbeszélésen Rómában. Az amerikai elnök előszört szórt hamut a fejére nyilvánosan, amióta komoly diplomáciai feszültség alakult ki országa és Franciaország között.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Szeptember közepén derült ki, hogy az ausztrál haditengerészetet atomtengeralattjárókkal szerelik fel. Ezeket a fegyvereket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia biztosítja Ausztráliának. Az országok nevéből képzett szóval AUKUS megállapodásnak hívott lépés a franciákat hozta nehéz helyzetbe, hiszen úgy volt, hogy tőlük vásárolnak majd az ausztrálok dízeltengeralattjárókat. Az üzlet Amerikának a gazdasági érdekein túl az egyre növekvő feszültség miatt Kínával védelmi megfontolások miatt is jól jött. A franciák viszont visszahívták washingtoni és canberrai nagykövetüket, árulást, hátba döfést emlegettek, és elkezdték arra kapacitálni az EU-t, hogy most jött el az ideje a transzatlanti viszony újragondolásának és az európai stratégiai függetlenség megteremtésének. Mindezt hosszan megírta Király András ebben a cikkben.

A G20 csoport találkozója most zajlik Rómában. Biden itt találkozott a pápával is és az alkalmat arra is kihasználta, hogy rendezze a francia viszonyt.

„Szeretném leszögezni: rendkívül sokra értékeljük Franciaország partnerségét, aki önmagában is erőt képvisel.” - mondta a saját diplomáciai hibái beismerése után az amerikai elnök, aki azzal mentegetőzött, hogy úgy tudta, valaki értesítette a francia vezetést a befuccsolt tengeralattjáró-üzletről. Meg is esküdött rá, hogy nem tudta, Macront hidegzuhanyként éri az AUKUS híre.

„Ami igazán számít az az, hogy miket teszünk közösen a jövőben” - ezt már Macron mondta biztosítva az amerikai vezetést arról, hogy szent a béke.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt