Áll a bál Új-Zélandon, emlőst választottak az év madarának

ÉLET
2021 november 01., 09:47
comments 3

Egy denevérfajt, vagyis konkrétan egy emlős állatot választottak az év madarává Új-Zélandot. Az állatrendszertani baklövés miatt most áll a bál, a bírálók szerint az Év Madara verseny ezzel kutyakomédiává vált.

Az új-zélandi hosszúfarkú denevér, amit emlős létére az év maradának választottak.
photo_camera Az új-zélandi hosszúfarkú denevér, amit emlős létére az év maradának választottak. Fotó: Wikimedia Commons - közkincs

A felháborodás valahol érthető. A denevér, legyen szó bár a rendkívül csinos új-zélandi hosszúfarkúról, mégiscsak emlős, vagyis a leghatározottabban nem madár. Az új-zélandi hosszúfarkú ráadásul pont arról híres, hogy egyike Új-Zéland kevés őshonos szárazföldi emlősének.

A verseny szervezői amúgy pont ezért válogatták be, remélvén, hogy így nagyobb lesz a hírverés az Év Madara verseny körül. Hát, nagyobb is lett.

Bár vannak, akik a hosszúfarkú denevér győzelmét "nagyon is szükséges PR-győzelemnek" értékelték azután, hogy a két éve járó koronavírus-világjárvány alaposan megtépázta a denevérek népszerűségét: a denevérek mindenféle koronavírusok legnagyobb rezervoárjai, így nagyon is elképzelhető, hogy a világjárványt okozó vírusvariáns is denevérekben fejlődhetett ki először, hogy aztán minden bizonnyal egy közvetítő állaton át az emberre ugorva pusztító útra indulhasson.

A verseny szervezői ugyanakkor visszautasították, hogy a denevért csupán PR-okokból, a koronavírus miatt megtépázott hírnevük helyreállítására vették volna be a madarak versenyébe. Laura Keown, a szervező Forest and Bird környezetvédő csoport szóvivője szerint "a denevérekre leadott szavazatok a ragadozókontrolra, az élőhelyek visszaállítására és a klímavédelemre leadott szavazatok".

Ez a vidáman szökdécselő kakapo tán még nem is sejti, hogy kipusztulhat :(
photo_camera Ez a vidáman szökdécselő kakapo tán még nem is sejti, hogy kipusztulhat :(

A hosszúfarkú denevér a végeredmény szerint a tavalyi győztest, a valóban madár, röpképtelen, de vidáman szökdécselő, kihalás szélére sodródott kakapót előzte meg az idei szavazáson. Kakapóból olyan kevés van, hogy az összeset név szerint ismerjük. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.