Egy izraeli bíróság felfüggesztette az auschwitzi tetoválópecsétek árverezését

Történelem
2021 november 03., 13:34

Izraelben a bíróság ideiglenesen leállította az auschwitzi tetoválópecsétek árverését – írta meg a Ynet.

„Várjuk Izrael állami beavatkozását. Ez a sátán eszköztárának egyik eszköze. A tárgyakat a holokauszt megemlékezésére szolgáló nemzeti intézményben kell elhelyezni”

– írták az izraeli Holokauszttúlélők Szervezeteinek Központját képviselő panaszosok, akiknek a kérésére a tel-avivi kerületi bíróság ideiglenesen, egyelőre a november 16-ra kiírt tárgyalásig leállította a tetoválópecsétek elárverezését.

Eredetileg egy hét múlva kerültek volna kalapács alá a bélyegzőeszközök, amikkel a megsemmisítőtáborban a zsidók karjára tetováltak számokat. A szervezetek azt kérték a bíróságtól, hogy tiltsa meg ezeknek a tárgyaknak az áruba bocsátását.

„A holokauszt túlélőinek törvényes és erkölcsi joguk van tulajdonjogot formálni a népük kiirtására, kínzására és bántalmazására használt eszközökre” – írta a túlélők ernyőszervezete.

„Ez a történelem egyik legbrutálisabb bűncselekménye, amikor a nácik megfosztották a zsidókat személyazonosságuktól, és úgy jelölték meg őket, mintha szarvasmarhák lennének. Ezeket az eszközöket ennek a bűncselekménynek az elkövetésére használták, és nincs helyük magánkézben. A náci bűnök történelmi bizonyítékaként a Jad Vasemben kell elhelyezni őket. A bírósághoz fordulunk, és precedensek alapján meg akarjuk akadályozni eladásukat” – mondta a lapnak a szervezet elnöke, Colette Avital.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter is sürgős megbeszélést rendelt el a minisztériumban, hogy megtalálják az aukció leállításának módját.

A túlélők felháborodását az váltotta ki, hogy a jeruzsálemi Tzolman aukciós ház eladásra kínálta azt a tűrendszert és bélyegzőkészletet, amivel Auschwitzban a foglyok karjára számokat tetováltak.

A gyűjtemény egy sor fémpecsétet tartalmaz, amikhez számalakú tűsorokat rögzítettek. A sok használat és kopás azt jelzi rajtuk, hogy rengeteg tetoválást készítettek velük.

A gyűjteményhez a haláltábort ezzel az eszközzel ellátó német cég, az Aesculap használati utasítását is mellékelték. A becslések szerint 30-40 ezer dollárért (kb. 10-12 millió forint) kelt volna el a készlet, ebből az aukciósházi jutalék 25 százalék.

Az egykori haláltábor a lengyelországi Auschwitz-Birkenauban 2016. július 29-én.
photo_camera Az egykori haláltábor a lengyelországi Auschwitz-Birkenauban 2016. július 29-én. Fotó: Armin Weigel/dpa/AFP

Auschwitzban 1941-től jelölték meg tetoválással a foglyokat. Kb. 4 cm-es fémformában rendezték el a számokká formált tűket, egy fanyélbe helyezték a formákat, és így nyomták a tűket az emberek bőrébe. Közvetlenül ezután tintát kentek a vérző sebekbe.

A táborba érkezésük időpontja szerint növekvő sorrendben számozták a rabokat, és 1944. május 13-tól, a Magyarországról érkező rengeteg fogoly miatt betűket is tettek a számokhoz.

A férfi zsidó foglyok A betűs fogolyszámokat kaptak, az A sorozat után pedig már B betűs számokat is tetováltak a karjukba. Azt tervezték, hogy a latin abc egyes betűivel egyenként 20 000 foglyot jelölnek meg. A tábort 1945. január 27-én az előrenyomuló szovjet csapatok szabadították fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.